Kvůli originálním selfies umírá na světě stále více lidí. Někde už je zakázali

Z takzvaných selfie fotografií se stává nebezpečný trend. Stále častěji totiž ze světa přicházejí zprávy o lidech, kteří při snaze pořídit originální autoportrét zemřeli. Nejnovější případ hlásí například Moskva – třicetiletý muž se v opilosti pokoušel zvěčnit na zábradlí balkonu ve 20. patře, ale spadl a nepřežil. Kvůli podobným případům už začaly některé úřady v zahraničí selfie zakazovat nebo proti nim alespoň vedou kampaň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé dělají na selfie lepší fotografie, míní Jan Šibík

Lidé dělají na selfie lepší fotografie, míní Jan Šibík | Foto: Fotobanka Pixabay

V Rusku také například loni v listopadu zatoužila jedna šestnáctiletá dívka po originálním selfie z moskevského mrakodrapu. Vylezla proto na skleněnou konstrukci, která se ale pod její vahou probořila.

Mezi nehodami při focení autoportrétů jsou podobné pády z výšek docela časté. Existují ale i mnohem extrémnější případy. Dva muži z Čeljabinsku se třeba fotili s nevybuchlou protitankovou minou v náručí a byl to jejich poslední snímek v životě.

Někteří se fotí i s pistolemi, a kvůli fotce si je dokonce přikládají k hlavě. Takový nápad se stal minulý týden osudným patnáctiletému chlapci z Indie, který se při podobném pokusu omylem zastřelil.

Nejvíce lidí umírá na selfies v Indii

Právě Indie je zemí, kde podle americké společnosti Priceonomics při pořizování autoportrétů z ruky zemřelo od roku 2014 nejvíce lidí na světě - konkrétně 19 z celosvětové bilance 49.

Podle agentury AP je statistika způsobena hlavně velikostí Indie. V zemi žije 1,25 miliardy obyvatel a chytré telefony jsou mezi nimi hodně rozšířené.

Fotografiím sebe sama pořizovaným z ruky propadl třeba i premiér, který na internetu zveřejnil už několik snímků s různými světovými lídry.

Selfies zakázala Bombaj i Pamplona

Bombaj po sérii smrtelných úrazů v únoru vyhlásila 16 zón, kde si lidé nesmějí selfie pořizovat. Oblasti jsou třeba na místech, kde se dá spadnout z výšky do moře – několik lidí už se totiž kvůli selfies utopilo.

Třeba španělská Pamplona také musela zavést pravidlo, že se lidé nesmějí fotografovat při tamním tradičním běhu s býky. Úřady tak rozhodly na základě zkušeností z dřívějších akcí. Existují totiž lidé, kteří jsou ochotní kvůli originálnímu snímku zůstat stát, když na ně běží rozzuřený býk.

Zákazy seflies už třeba zavádějí i některé zábavní parky, a to kvůli bezpečnosti na atrakcích. Nemusí jít ale vždy nutně o zákazy, ale pouhá doporučení. Třeba někteří muslimští klerici nabádají věřící, aby se nefotili při poutích do Mekky, protože to narušuje posvátnost celého putování a ruší ostatní poutníky v modlitbách.

Rusko zase zahájilo rozsáhlou informační kampaň, ve které upozorňuje na rizika podobného fotografování. Úřady přitom vycházejí ze skutečných příběhů a nabízejí také psychologickou pomoc lidem, kteří se stali závislými na selfies nebo na sociálních sítích, kde své snímky předvádějí.

Rusko vydalo upozornění, že pořizování selfies může být životu nebezpečné | Foto: Ruské ministerstvo vnitra

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme