Královéhradecké letiště bude v polovině května patřit Helicopter show. Co všechno uvidíte?

4. květen 2016

Přes 50 strojů se v polovině května představí ve vzduchu nad královéhradeckým letištěm. To bude hostit už 15. ročník akce Helicoptershow. Jak už název napovídá, program bude patřit hlavně vrtulníkům a nebude v něm chybět ani tradiční simulovaná nehoda a následný zásah složek integrovaného záchranného systému.

„Tady je největší množství vrtulníků a letadel na jednom místě bych rěkl v Evropě," říká o programu Helicoptershow hlavní organizátor Daniel Tuček.

V sobotu 14. května se můžou diváci těšit i na několik unikátních čísel.

„Asi to nejzajímavější je premiéra akrobatického vrtulníku BÖ105. Je to vrtulník, který natáčel Jamse Bonda. A opravdu s tím létá kompletní akrobacii. A musím říct, že kdykoliv to vidím, tak mne to překvapí," doplňuje Daniel Tuček.

Čtěte také

Už podruhé je akce spojená také s Rally show.

Loňský ročník přilákal 25 tisíc lidí a podobné číslo pořadatelé očekávají i letos. V hlavním programu bude i tradiční simulovaná nehoda.

Helicopter Show na letišti v Hradci Králové

„Letos to spojujeme i s pozemní ukázkou, kdy opravdu kaskadér ve voze bude ujíždět a přitom havaruje. Následuje hromadná nehoda a do toho přilétávají vrtulníky. Takže tady budou jako vždycky všechny složky integrovaného záchranného systému. Od policie, hasičů a hrtulníků. Těch bude celkem v této ukázce pět," říká Danile Tuček.

Právě hromadnou nehodu berou záchranáři jako výcvik, vysvětluje ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek: „Otázka praktického výcviku a tady bude poměrně bohatý program. Standardní ukázky při dopravních nehodách, což je pro nás v podstatě každodenní činnost. Takže tady můžeme secvičovat součinnost zase s ostatními složkami IZS."

Sobotnímu programu navíc bude v pátek předcházet seminář záchranářů.

„Letos je to na téma: Komunikace mezi vrtulníky a spolupráce s pozemními složkami. Obě témata jsou velmi aktuální," dodává Jiří Mašek.

Pro děti je navíc v pátek 13. května na hradeckém letišti připraveno branné dopoledne. Na něm uvidí například práci hasičů nebo pilotů vrtulníků.

Rally Show v Hradci Králové
autor: ova
Spustit audio