Titul Absurdita roku získalo kontrolní hlášení. Absurdní, říká šéf GFŘ

Absurditou roku 2016 se stalo kontrolní hlášení. Tento titul mu udělila veřejnost v internetové anketě, která už jedenáct let upozorňuje na údajně nesmyslné administrativní povinnosti, které úřady ukládají podnikatelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejné vyhlášení ankety Absurdita roku

Veřejné vyhlášení ankety Absurdita roku | Foto: Filip Jandourek

„Je to aktuální téma, je to do určité míry politikum, to si myslím, že sehrálo obrovskou roli,“ říká k vítězné „absurditě“ jeden z organizátorů hlasování Petr Lutonský, podle nějž je však smyslem ankety spíš upozornit na administrativní zátěž s kontrolním hlášením spojenou.

Stát zavedl kontrolní hlášení jako nástroj v boji s daňovými úniky. Podávat ho musejí všichni plátci DPH od letošního ledna. Je to speciální daňové tvrzení, které však nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o udělování anticeny Absurdita roku 2016 natočila redatorka Eva Rajlichová

Na to, že zatěžuje podnikatele, upozorňuje i Radomil Bábek z Asociace podnikatelů a manažerů, který předpis do ankety nominoval. „Je to jenom práce navíc. Stát ty údaje, které od nás chce, říká, že má, a chce je podruhé,“ podotýká Bábek.

Podle něj je navíc hlášení „tvrdý atak“ na obchodní tajemství, a to kvůli tomu, co všechno v něm musejí podnikatelé vypsat. „Od koho odebírají, za kolik odebírají, kdy odebírají, kolik čeho odebírají… A na druhé straně musí udělat stejný seznam svých dodavatelů,“ dodává Bábek.

Podle šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka je však na to, aby mohlo být kontrolní hlášení označované za absurditu, ještě brzy.

Cílem Absurdity roku je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti uložené podnikatelům. Vyhlašování anticeny má přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí. Ukazuje se, že anketa je zatím nejúčinnějším nástrojem v boji proti byrokracii. Za dobu své existence přispěla k odstranění celé řady zbytečných zákonů a vyhlášek.
Zdroj: www.firmaroku.cz

„Říkat o tom hlášení že je to absurdita neboli nesmysl ve chvíli, kdy se spouští, mi připadá absurdní,“ míní Janeček. „Ten nástroj nedostal ještě šanci na to, aby obhájil svoji existenci a dosáhl výsledků – toho potlačení daňových úniků, kvůli kterému vznikl,“ doplňuje šéf finanční správy.

Kontrolní hlášení letos zvítězilo třeba nad dobrovolným přihlášením firem k DPH nebo vydáváním potravinářského zdravotního průkazu sice po vyšetření lékařem, ale na dobu neomezenou.

„Jeho funkce pak spočívá už jen v jeho předkládání kontrolním orgánům. Je ke zvážení, jestli tato povinnost plní očekávání záměru tohoto opatření. Držitel průkazu s neomezenou platností totiž celé roky nemusí na žádné kontrolní vyšetření,“ píše se v nominaci u této „absurdity“.

Absurdita roku | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme