Ničí fyzickou i psychickou pohodu. Močová inkontinence trápí velké množství lidí

Existují témata, která jsou choulostivá, ale je nutné se o nich bavit. Patří mezi ně také močová inkontinence, samovolný, vůlí neovladatelný únik moči. Většina se o tomto problému stydí mluvit, což je zcela pochopitelné. Trápí navíc poměrně velké množství lidí.

Při močové inkontinenci jde o poruchu dolních močových cest, při které dochází k nechtěnému úniku moči. „Existuje několik různých typů močové inkontinence. A příčin může být mnoho. Někomu stačí, když kýchne, zakašle nebo třeba jen rychle vstane. To je jeden z typů inkontinence,“ říká primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Petr Kolek.

Problém spočívá v tom, že nefunguje dobře mechanismus udržení moče. Močová trubice není dostatečně podepřena a při náhlém tlaku břicha, například při kýchnutí, vyjde moč nekontrolovaně skrze močovou trubici.

Další příčinou inkontinence může být porouchaný samotný močový měchýř či narušené mechanismy zadržování moči. Problém inkontinence se druhotně může objevit u pacientů s cukrovkou či vysokým krevním tlakem.

Fyzický a společenský problém

U žen se samovolný únik moči poprvé objevuje většinou po vaginálním porodu. „Už samotné těhotenství je značnou zátěží pro to pánevní dno. Takže problémy mohou mít samozřejmě i ženy, které rodily císařským řezem,“ dodává MUDr. Petr Kolek.

pivo, pití, pitný režim, tekutiny

Pokud dochází k nechtěnému úniku moči jen občas a jde tak jen o ne příliš závažný problém, může s jeho řešením pomoci cvičení, respektive posilování pánevního dna speciálními cviky. „To funguje zejména u žen po porodu, v relativně mladém věku, které jsou schopny cvičit a dokáží ty potřebné svaly posílit,“ vysvětluje lékař.

Čtěte také

Pro většinu pacientů, kteří trpí močovou inkontinencí, nejde jen o fyzický, ale z velké části také psychický a společenský problém. Mají obavy chodit ven, do společnosti, vyhýbají se aktivitám, které by rádi dělali.

Ve chvíli, kdy se z močové inkontinence stane vážný problém, je nezbytné navštívit lékaře a poradit se s ním o možnostech řešení. „V takových případech se přistupuje k operaci pánevního dna, kdy se nahradí podpora močové trubice tenkou páskou, která pak postupně vroste do okolní tkáně,“ popisuje zákrok doktor Kolek.

Operace probíhá v celkové narkóze a trvá většinou 10 až 15 minut. Druhý den může pacient odejít domů, pouze s tím, že je mu na šest týdnů zakázána jakákoli fyzická aktivita.

Některé typy močové inkontinence lze řešit i léky. Ruku v ruce s tím jde úprava pitného režimu, jídelníčku, stravovacích návyků a pohybové aktivity.

Spustit audio