Hejtman Novák chce po Babišovi omluvu a 200 tisíc za srovnání s Rathem

Soud začal projednávat žalobu moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD na ministra financí Andreje Babiše. Hejtman požaduje po šéfovi hnutí ANO omluvu a 200 tisíc korun. Soud to řeší jako spor na ochranu osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Peníze a omluvu požaduje hejtman Novák kvůli tomu, že Babiš ho loni v září v televizní debatě televize Prima přirovnal k Davidu Rathovi.

„Já říkám, že rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně, podle mého názoru,“ prohlásil v debatě ministr financí.

Nepřímo tak Nováka obvinil z korupčního jednání, a to v souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly pro průmyslovou zónu v Karviné. Označil ho také za nedůvěryhodnou osobu.

Hejtman Miroslav Novák už dříve řekl, že Babišova vyjádření překročila únosnou mez. Podle něj se ministr financí snaží získat laciné politické body a poškodit jméno i pověst sociální demokracie.

„Opakované lži a urážky ze strany Andreje Babiše na moji osobu nemohu nechat bez následků, a proto budu žádat, aby soud nařídili panu Babišovi do budoucna zdržet se opakovaných vyjádření, a především aby se na vlastní náklady a sám osobně omluvil za to, co pronesl,“ zmínil před časem hejtman.

Dnes u soudu pak Novák řekl, že Babišovy výroky dostaly pod velký tlak jak jeho, tak i jeho rodinu.

Politici se loni dostali do sporu kvůli připravované průmyslové zóně Nad Barborou. Andreji Babišovi se nelíbilo, že by měl stát kvůli jejímu vybudování vykoupit pozemky od miliardáře Zdeňka Bakaly. Zástupci kraje kritiku odmítli s tím, že na Karvinsku není podobná strategická plocha.

Nicméně Babiš teď bude muset prokázat, že měl pro své výroky o Novákovi nějaké opodstatnění.

mta, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme