Sokolov nevzdává boj s bezdomovci. Za porušení zákazu pobytu mohou jít do vězení

5. květen 2016

Tak, jako většina měst v České republice, má i Sokolov velký problém s bezdomovci. I přesto, že se jim radnice snaží podat pomocnou ruku, mnozí z nich ji nepřijímají. Těm nepoučitelným hrozí za jejich chování vězení.

„Podle našich zkušeností je jen malé procento těch, kteří naši pomoc využívají, což je pro mne velikým zklamáním,“ konstatuje situaci starosta Jan Picka.

Vedení města nechce v žádném případě takzvaně složit ruce do klína, protože nárůst lidí na ulici je velkým sociálním problémem. Několikrát denně se dopouštějí přestupků, které městská policie musí řešit.

„Je toho mnoho, od drobných krádeží počínaje, přes žebrání, užívání alkoholu na veřejnosti a obtěžování občanů konče. Takoví lidé jsou v mnohých případech navíc nositeli infekčních onemocnění, což je další problém. My jim samozřejmě pomoc nabízíme, ale zároveň zaručujeme také určitou represi vůči těm, kteří o ni nestojí, a navíc si myslí, že se dále mohou pohybovat po našem městě a nic se jim nestane,“ doplňuje Picka.

Čtěte také

Sokolovská městská policie jako jedna z mála řeší problémy až do úplného důsledku protiprávních jednání těchto osob. To znamená, že je postihuje za všechny přestupky a pokud už překročí únosnou mez, tak po domluvě s Policií ČR vydává zákaz pobytu na území města.

„V drtivé většině tento trest bezdomovci ignorují. V tom případě to předáváme policii a ta to řeší dál,“ uzavírá Jan Picka a dodává, že nyní jsou v řízení už čtyři lidé.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio