Tisíce egyptských novinářů protestují proti zatýkání kolegů a žádají omluvu Sísího

V egyptské Káhiře protestují tisíce novinářů. Žádají prezidenta Sísího, aby se omluvil za nedělní zásah policie v budově novinářského syndikátu. Policisté při razii dva redaktory zatkli. Vyšetřují je pro šíření údajně nepravdivých zpráv. Novináři požadují také demisi ministra vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest egyptských novinářů před sídlem syndikátu v Káhiře

Protest egyptských novinářů před sídlem syndikátu v Káhiře | Zdroj: ČTK

Před budovou syndikátu se podle zpravodaje Českého rozhlasu shromáždilo několik set až několik tisíc žurnalistů. Policie prostor ohradila a dovnitř pouští pouze členy syndikátu.

Před policejními zátarasy se vytvořily skupinky stoupenců prezidenta Sísího, kteří mávají prezidentovými podobiznami a na protestující novináře zlostně pokřikují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptští novináři pokračují v protestech a chtějí odstoupení ministra vnitra. Mluvil o tom z Káhiry zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Sísího stoupence sem přivezly speciální autobusy. Když jsem se blížil k místu protestu, několikrát mě legitimovali policisté v civilu. Jako cizinec jsem byl zřejmě značně podezřelý,“ líčí z Káhiry zpravodaj Štěpán Macháček.

Egyptští novináři tvrdí, že policejní razie na půdě syndikátu je nezákonná. Za 75 jeho existence se nic podobného nestalo. Do budovy v neděli vtrhly desítky policistů, kteří na místě zatkli dva redaktory nezávislého internetové deníku Janájir, v překladu leden, což odkazuje na revoluci proti režimu Husního Mubaraka.

Dvojice zatčených novinářů se vyjádřila kriticky k nedávnému rozhodnutí egyptské vlády předat dva ostrovy Saúdské Arábii. Žurnalisté psali o tom, že ostrovy historicky patří Egyptu. Podle policie tak šířili nepravdivé informace a údajně také vyzývali k protestům.

Vlivný novinářský profesní svaz dnes mimořádně zasedal a shodl se na výzvě k odstoupení ministra vnitra. Zároveň vyzval k omluvě přímo prezidenta Sísího. Dokud se omluvy a demise novináři nedočkají, chtějí pokračovat v protestech.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme