Poslední Trumpův sok vzdal boj o republikánskou prezidentskou nominaci

Miliardář Donald Trump má pohodlně nakročeno k republikánské stranické nominaci do podzimních prezidentských voleb. Kampaň ukončil i jeho poslední konkurent, guvernér státu Ohio John Kasich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miliardář Donald Trump má nakročeno k republikánské prezidentské nominaci

Miliardář Donald Trump má nakročeno k republikánské prezidentské nominaci | Zdroj: Reuters

Z původních 17 uchazečů o nominaci už zůstává jen Trump. Včera po primárkách v Indianě vzdal boj jeho hlavní konkurent Ted Cruz a teď ohlásil stejný záměr i Kasich.

Guvernér státu Ohio se snažil prezentovat jako kandidát umírněných republikánů. Jako jediný se snažil celou dobu vést diskuze a prosazovat pozitivnější agendu.

U voličů to očividně nezabralo, Kasich získal jen svůj domovský stát Ohio. Na Trumpa ztrácel jak v počtu hlasů, tak v počtu delegátů, jejichž většinu vítěz stranické nominace potřebuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miliardář Donald Trump má nakročeno k republikánské prezidentské nominaci. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Klíčová teď bude reakce Republikánské strany. Ta je v názoru na Trumpa už měsíce hluboce rozdělena.

Část vedení Trumpa nekompromisně odmítá. V posledních dnech ale přicházejí náznaky, že někteří původně velice ostří odpůrci začínají obracet. Zaznívají ovšem i výzvy k postavení třetího kandidáta.

Odpor ve straně Trumpovi pravděpodobně zkomplikuje snahy najít spolukandidáta, který by se ucházel o roli budoucího viceprezidenta. Mnoho republikánů totiž považuje za sporné až nepřijatelné jeho návrhy ohledně imigrační politiky i národní bezpečnosti.

Guvernér státu Ohio John Kasich (archivní snímek) | Foto: Reuters

V Demokratické straně boj o nominaci stále pokračuje. Jasnou favoritkou je Hillary Clintonová, Bernie Sanders ale zatím nemíní kandidaturu ukončit.

Kampaň Hillary Clintonové už se ovšem zcela zjevně přeorientovává na podzimní boj s Donaldem Trumpem. Označuje ho za nebezpečnou figuru, která rozdmýchává nenávist, používá laciné populistické triky a má nulové zkušenosti nejen v politice, ale i jinde ve veřejné sféře.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme