Jubilejní 70 babybox zprovoznili technici včera v Rychnově nad Kněžnou

5. květen 2016

V Česku funguje už 70 babyboxů. Poslední zprovoznili technici včera odpoledne v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. V Královéhradeckém kraji tak už je 5 schránek na nechtěná miminka - kromě Rychnova jsou v Hradci Králové, Jičíně, Trutnově a Náchodě. Dosud v kraji rodiče odložili do babyboxů dva novorozence - oba případy se staly v hradecké fakultní nemocnici. V celé zemi pak za 11 let prošlo dvířky babyboxů 136 dětí.

Okres Rychnov nad Kněžnou byl posledním v Královéhradeckém kraji, kde nebyl doposud babybox pro odložené děti k dispozici. Na zakoupení a instalaci se podílel Královéhradecký kraj.

Rada Královéhradeckého kraje schválila poskytnutí dotace na pořízení a instalaci babyboxu v nemocnici Rychnov nad Kněžnou. Jeho celková cena se pohybuje kolem 300 tisíc korun. Kraj uvolní z rozpočtu částku 100 tisíc korun, tedy zhruba třetinu celkové ceny.

Čtěte také

„Rychnovský okres byl posledním, kde ještě babybox nebyl. Kromě kraje významně přispělo město Rychnov nad Kněžnou, zapojili se také obce a různí sponzoři - všichni posílali tisícové částky. Všem, kteří se na tom podíleli, děkujeme. Výsledkem je, že babybox v areálu nemocnice 24. května otevřeme," říká radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Babybox je zabudovaná schránka, do které může rodič anonymně odložit své dítě. Je opatřena dvířky, které je možné otevřít jen jednou.

Babybox je vytápěn na teplotu 37 °C.

Babybox v Rychnově nad Kněžnou

Pro osobu, která dítě do babyboxu odkládá, je zde lístek s informacemi, co se bude dál dít a jak dítě popřípadě získat zpět.

Po uzavření dvířek babyboxu se spustí akustické a vizuální senzory, což přivolá odborný personál. Do minuty je dítě v péči lékařů, kteří jej vyjmou dvířky uvnitř objektu.

Odložené dítě tak neprodleně dostává veškerou zdravotní péči a sociální pomoc.

Na závěr dodejme ještě další aktuální zprávu.

Ve všech porodnicích Královéhradeckého kraje může otec k porodu bez poplatku. Všechny čtyři porodnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje - jičínská, náchodská, trutnovská i rychnovská - od května jednotně umožňují přítomnost otce dítěte, či jiné blízké osoby rodičky u porodu bezplatně.

Spustit audio