Muži pokáceli v sousední obci májku, radnice podala trestní oznámení

Obec Lom na Mostecku podala trestní oznámení na dva muže, kteří na tamním náměstí uřízli májku. Oba jsou z 20 kilometrů vzdálených Kostomlat pod Milešovkou, kde den předtím někdo z návsi májku ukradl. Policie šetří případ jako poškození cizí věci, podle mnohých jde ale pouze o tradici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrnčířské trhy v Berouně

Hrnčířské trhy v Berouně | Foto: Petr Kološ

„Pokud by byla uříznutá a odnesená, tak ano, ale pokud zůstala ležet poničená, tak mi to přijde nevhodné, možná nemravné, neetické,“ vysvětluje starostka Lomu za hnutí Pro kraj Kateřina Schwarzová, proč obec podala trestní oznámení.

Podle nezávislé starostky Kostomlat Evy Krejskové nešlo o vandalství, ale o tradici a odpověď na to, že i v Kostomlatech den předtím někdo májku ukradl: „Do Lomu šli (muži) s tím, že tam bydlí maminka jednoho jejich kamaráda. Byla to tradice, dělalo se to běžně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lomu na Mostecku dva muži uřízli májku na náměstí, obec na ně za to podala trestní oznámení

Také podle Františka Ledvinky, ředitele Skanzenu v Zubrnicích, mají krádeže májek historickou tradici.

„Přišli chlapi, měli s sebou pilu, uřízli a na ramenou (májku) odnesli. Hochům z vesnice, odkud to ukradli, vzkázali, že mají jejich májku. Za sud piva jim ji vrátili,“ říká.

Lom odhadl škodu na 20 tisíc korun, a policie proto musela zahájit vyšetřování. „Litvínovská policie zahájila úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci,“ doplňuje policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Teď záleží na škodě, kterou určí soudní znalec. Muži tak mohou být potrestáni za přestupek pokutou, anebo za trestný čin až jednoletým vězením.

Když ukradli májku v Kostomlatech, podávat trestní oznámení nikoho nenapadlo. Druhý den si postavili novou.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme