Ministerstvo spravedlnosti chce, aby soudní znalci skládali povinné zkoušky

Pro práci soudních znalců budou nezbytné vstupní zkoušky, pojištění i přísnější kontroly. Novinky přináší návrh zákona, který dnes představilo ministerstvo spravedlnosti. Unie soudních znalců kroky úřadu v zásadě vítá, ale ne bez výhrad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Filip Jandourek

Posudky soudních znalců můžou do případu vnést překvapivý zvrat.

Třeba jako v kauze zdravotní sestry z Rumburku, kterou soud zprostil obžaloby z šesti vražd až poté, co si nechal vypracovat revizní posudek. Předchozí dva se zásadně lišily.

Revizní posudky nakonec sehrály velkou roli i v kauze Petra Kramného, odsouzeného na 28 let za vraždu manželky a dcery.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby soudní znalci skládali povinné zkoušky, měli pojištění a byli pod přísnější kontrolou. Více Eva Rajlichová

Ministr spravedlnosti z hnutí ANO Robert Pelikán chce, aby znalci měli vzdělání a skládali zkoušky.

„Pro jednotlivé obory, odvětví a specializace bude jasné, jaké podmínky musí splnit ten, kdo chce být znalcem – jaké musí mít vzdělání a jakou praxi – a pokud tyto podmínky splní a složí zkoušku, což je také novinka, znalcem se stane,“ vysvětlil.

V současnosti znalce jmenují předsedové krajských soudů a znalci zatím nemusí splňovat žádná kvalifikační kritéria.

Unie soudních znalců plánované změny vítá, její předseda Jiří Kutáč ale upozorňuje, že slabším místem při přijímání nových znalců by mohly být poradní sbory při jednotlivých soudech.

„Poradní sbor je tříčlenný a nemusí mít vždy dostatek znalostí či informací k dané specializaci. Proto bych viděl třeba jeden z pozměňovacích návrhů v tom, že by si mohl případně vyžádat například stanovisko vysoké školy či vědecké kapacity v dané specializaci,“ popsal.

Stávající soudní znalci nebudou muset zkoušky skládat zpětně, jejich práce ale projde jednou za pět let pravidelnou kontrolou a bude se vyhodnocovat namátkový výběr z jejich posudků.

V případě závažného pochybení může pak být znalec i vyškrtnut ze seznamu. Návrh zákona také definuje odpovědnost za škodu, znalci budou muset mít povinně pojištění.

Zákon teď čeká připomínkové řízení, účinný by mohl být od ledna 2018.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme