Situace je nepřehledná. Nevíme, kolik lidí přijde o práci, říká předseda hornických odborů

5. květen 2016

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes kvůli situaci ve firmě OKD setkal s odboráři. Jednali o pomoci propouštěným horníkům a dalším zaměstnancům. Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh.

Předseda Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel je po dnešním jednání spokojený. „To jednání bylo velmi racionální, docela rychlé, museli jsme si upřesnit ještě některé názory, například na příspěvky pro horníky, protože to, co prošlo legislativní cestou, tak se nám moc nelíbilo, a dneska jsme se dohodli na upřesnění některých pasáží,“ hodnotí setkání Sábel.

Příspěvek pro propuštěné horníky

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje příspěvek 8 000 korun pro propuštěné horníky z OKD a 7 000 korun pro ostatní zaměstnance měsíčně, a to až na 3 roky podle odpracovaných let. Za jakých podmínek by tento příspěvek horníci získali? „Je to samozřejmě při propouštění z práce, dostanou tento příspěvek při předpokládaném hromadném propouštění. V současné době zejména jednáme o dolu Paskov, protože ještě nevíme, co udělá insolvenční správce po nastoupení do svého úřadu,“ upřesňuje Sábel.


Rekvalifikace pomohou tehdy, když budeme mít pro ty zaměstnance pracovní místo. Dělat rekvalifikace jenom pro rekvalifikace, a pak čekat na pracovní místa je vyhazování finančních prostředků. Jan Sábel

S jistotou se mluví o předpokládaném propuštění 345 osob. „Ta situace je nepřehledná a my rozhodně nevíme, kolik lidí přijde o práci v současné době, ale můžeme předpokládat, že pokud dojde k reorganizaci, že ten zásah může být citelnější. Hovoří se o uzavření dolu Paskov ještě v letošním roce a tam je 1 700 zaměstnanců, to znamená, že ta čísla by byla úplně jiná,“ uvádí Jan Sábel.

Dřívější odchod do důchodu

Podle něho pomůže i snížení věku odchodu do důchodu, protože to pomůže i daňovým poplatníkům. „Důchod je levnější než co stojí jeden nezaměstnaný. Jeden nezaměstnaný dneska podle statistiky úřadu stojí až 250 až 270 000 korun ročně. A když průměrný hornický důchod je dejme tomu 16 000 měsíčně, rozhodně se vyplatí poslat ty lidi do důchodu, ty, kteří nemůžou pracovat a kteří budou chtít jít do důchodu, než je nechávat v rámci nezaměstnanosti v regionu,“ vysvětluje Sábel.

Celý rozhovor s předsedou Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Janem Sábelem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio