Karel Wichs: Ruská mafie ve Španělsku

5. květen 2016

V těchto dnech španělský soudce José de la Mata vydal mezinárodní zatykač na dvanáct osob, které podezírá z příslušnosti k ruské mafii.

To by nebylo nic tak zvláštního, neboť ruští mafiáni, jejichž organizace je považována za čtvrtou největší na světě, operují téměř po celé Evropě. Vyšetřování jejich činnosti ve Španělsku se táhne už léta. Novinkou je, že se objevila návaznost na lidi blízké Vladimiru Putinovi.

Před osmi lety byl zadržen Gennadios Petrov, jeden z mafiánských kápů operujících na Pyrenejském poloostrově. I když se mu podařilo utéct do Ruska, následovala další zatčení, která letos vedla ke zjištění, že mafie prorostla do vrcholných politických orgánů v Rusku.

Mnoho zpráv z vyšetřování mafiánů ve Španělsku do médií neproniklo, to se ani nedalo očekávat, ale soudce José de la Mata nyní prozradil, že postupně se přišlo na to, jak ruská mafie organizuje pašování drog z Latinské Ameriky do Evropy.

Čtěte také

Z velkých lodí, které plují v mezinárodních vodách blízko Pyrenejského poloostrova se překládají drogy, hlavně kokain, na menší bárky, které pak obstarají jejich vylodění na pevninu. Pašování drog je však jen jedna z činností ruské mafie.

K dalším patří například prodej zbraní. Tady se ukazuje výhoda ve spojení s vládnoucími kruhy v Rusku. Jednou z hledaných osob zatykačem je Vladislav Matušovič Reznik, expředseda finanční komise Dumy a člen Státní rady ruských bank.

Drogy

V zatykači se doslova píše, že Reznik se specializuje „na ilegální i legální aktivity, jako je ovlivňování nejvyšších státních špiček nebo získávání privilegovaných informací pro Petrova,“ tedy ve prospěch španělské odnože ruské mafie. A dále zdůrazňuje, že Reznikovy styky s mafií jsou také „ekonomického charakteru, jak v Rusku, tak ve Španělsku“.

Jinou hledanou osobou je Igor Sobolevskij, který zaujímá vysoké místo ve státní prokuratuře. Podle obžaloby měl informovat mafiány o akcích bezpečnostních sil proti organizovanému zločinu v Evropě.

Všech dvanáct hledaných osob pracuje na vysokých postech v Rusku. Nedá se očekávat, že budou vydáni k soudu do Španělska, ale důležité je, že se o jejich pravděpodobné kriminální činnosti ví.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio