Policie by mohla zabavit i legálně drženou zbraň. O novele rozhodnou poslanci

Sněmovna dnes zřejmě schválí novelu zákona o zbraních. Podle ní by policie mohla v důvodných případech zabavit i legálně drženou zbraň, a to přímo u majitele doma. Vláda tak reaguje na případ z Uherského Brodu, kde loni duševně nemocný muž zastřelil osm lidí. Proti novince je sněmovní branný výbor a ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraně (ilustrační foto)

Zbraně (ilustrační foto) | Foto: Lenka Krejcarová | Zdroj: Český rozhlas

Poslanci se o podobu novely stále přou. To, že by policie mohla zabavit legálně drženou zbraň i bez rozhodnutí soudu, odmítl například branný výbor sněmovny.

Jeho členka a poslankyně opoziční ODS Jana Černochová argumentovala tím, že by toho mohli zneužít třeba rozhádaní sousedé k vyřizování účtů. Podle jejího stranického kolegy Jana Zahradníka už zákon na podobné situace pamatuje, a proto ho není potřeba upravovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna zřejmě schválí novelu zákona o zbraních. Podle ní by policie mohla v důvodných případech zabavit i legálně drženou zbraň

„Takto zásadně zasahovat – v nějakém jiném zákonu než zákonu trestním – do domovní svobody je složité. Opět by to mohlo znamenat další narušení toho, že lidé mohou vlastnit zbraně, mají-li k tomu všechny předpoklady. Doporučuji, aby se hledal nějaký jiný nástroj,“ uvedl.

Novou pravomoc pro policii naopak podpořil sněmovní bezpečnostní výbor. Za návrhem si pevně stojí i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Podle něj policisté tuto pravomoc zneužívat nebudou.

„Je to urychlení praxe. Očekávám, že to bude pro použití v desítkách případů ročně. Každý takový vstup do obydlí bude kontrolován buď Generální inspekcí bezpečnostních sborů, anebo bude případně doprovázen soudním rozhodnutím. Nebude to libovůle policie,“ zdůraznil.

Odmítá také názor, že by novinka příliš zasahovala do práv lidí. „Vládní návrh směřuje výhradně k tomu, aby v případě, kde existuje důvodné podezření změny zdravotního stavu držitele zbrojního průkazu, mohl jakýkoliv policista zajistit jeho zbraň v rámci realizace neodkladného policejního úkonu, a to pouze tehdy, pokud by tato osoba představovala ohrožení pro sebe, pro život svůj nebo ostatních lidí,“ vysvětlil Chovanec.

Povinné psychologické vyšetření?

Poslanci KDU-ČSL zase chtějí zpřísnit opatření týkající se zbrojních průkazů. Ministr zemědělství Marian Jurečka plánuje zavést nové povinnosti pro praktické lékaře. Ti by si měli u pacientů, jejichž zdravotní stav se významně zhoršil, ověřit, zda jsou držiteli zbrojního průkazu. Pokud ano, měli by lékaři o možném nebezpečí informovat policii.

Ivan Gabal chce pro žadatele o zbrojní průkaz povinné psychologické vyšetření. Osob s duševními poruchami podle něj přibývá a spolu s většími bezpečnostními riziky v posledních letech jde prý o nebezpečnou kombinaci.

„Cílem je, aby se lidé, kteří mají onemocnění, nedostali do rizika, že budou mít zbraň a pak ji v nějaké momentální indispozici použijí způsobem, který tomu nevyhovuje. Jestliže k tomu saháme u profesionálních řidičů vlaků nebo autobusů a spoléháme na to, že jsou psychologicky pod kontrolou, tak samozřejmě držení zbraně je z tohoto hlediska velmi důležité,“ přiblížil.

Platnost zbrojních průkazů chce navíc vládní předloha zkrátit z deseti na pět let a další prodloužení podmínit novou lékařskou prohlídkou. Tato změna by projít nemusela. Zachovat stávající úpravu poslancům doporučil bezpečnostní výbor.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme