Vlekaři na Šumavě si pochvalují letošní sezonu

17. březen 2005

Jako výjimečnou hodnotí letošní zimní sezonu provozovatelé lyžařských areálů a majitelé hotelů na jihu Čech. Přívaly sněhu a neobvykle dlouhá sezona přilákaly na Šumavu zástupy návštěvníků. Podle vlekařů a hoteliérů se však vleky ještě ani v nejbližší době nezastaví.

Na Zadově na Prachaticku podle vedoucího areálu Luďka Sásky prošlo turnikety zhruba 100.000 lyžařů, což je srovnatelné s loňskou sezonou. Očekává však, že vleky pojedou ještě aspoň měsíc a lyžovat se bude asi o 20 dní více než loni. Ukončení sezony však bude záležet na zájmu návštěvníků. "Letošní zima je jedna z nejlepších v historii areálu společně s loňskou," řekl Sáska. Oproti předchozím rokům lyžařů přibylo o 20 procent. Podle Luboše Krejzy z kramolínského areálu je letošní zima rekordní hned z několika hledisek. Na sjezdovkách leží nejvíce sněhu, sezona potrvá minimálně 120 dní a do Kramolína zavítalo přes 100.000 lyžařů, což je o čtvrtinu více než loni. "Ty investice, co jsme do areálu dali, lyžaři oceňují," řekl Krejza. Do letošní zimy provozovatelé investovali 10,8 milionu korun.

Zhruba 500 turistů, což je o deset až 20 procent více než loni, přivítal hotel Churáňov na Zadově. "Sezona byla lepší než loňská i předloňská," uvedla ředitelka hotelu Martina Lindáková. Další návštěvníky podle ní přilákají i blížící se velikonoční svátky a příjemné slunečné počasí. Rekordní je letos zima i podle ředitelky Sporthotelu Olympia na Zadově Jany Pešlové. Naopak slabší návštěvnost zaznamenali pracovníci hotelu Kramolín. Podle vedení hotelu Šumava Inn je letošní sezona srovnatelná s loňskou.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio