Boj o Aleppo zaplatí krví Syřané, řekl opoziční lídr Firás Chálidí Českému rozhlasu

Více než 30 lidí zemřelo při útoku na uprchlický tábor v Sýrii. Mezi mrtvými jsou ženy i děti. Tábor leží na severu provincie Idlib a poskytoval útočiště vnitřním uprchlíkům z Aleppa a Palmýry. Stany plné lidí zasáhly dvě střely ze vzduchu. Prezident Bašár Asad zároveň v telegramu slibuje svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že Aleppo definitivně dobude. Ofenziva může vyhnat z domovů další stovky tisíc lidí, mnozí se už hromadí na hranicích s Jordánskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitel syrské opozice Firás Chálidí

Představitel syrské opozice Firás Chálidí | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

"Asadův režim bude pravděpodobně schopný vojensky dobýt Aleppo. Ta bitva ale nebude tak snadná jako v jiných městech. Aleppo má význam pro mnohé zahraniční hráče. A i když bude Asad své vítězství považovat za rozhodující, nakonec tím znovu zažehne boje v celé Sýrii i okolí," říká v rozhovoru pro Český rozhlas Firás Chálidí, který je vůdčí osobností syrské opozice v egyptské Káhiře.

Účastní se ženevských mírových jednání, podle jeho slov ale syrská vláda jednat o skutečných změnách vůbec nehodlá. A chystá se místo toho k vojenskému řešení.

"Boj o Aleppo zaplatí krví Syřané. A přitom tu zdaleka nepůjde jen o Sýrii. Své zájmy tu má Turecko, je tu rusko-turecký spor, je tu Írán, jsou tu Kurdové. Bude to velké, opravdu velké krveprolití."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Aleppu mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček se zástupcem syrské opozice Firásem Chálidím

Firás Chálidí předpovídá, že v případě vládní ofenzivy se boje rozšíří i do Damašku. Odmítá tvrzení Asadova režimu, že v Aleppu útočí proti teroristům.

"V okolí Aleppa bojuje Fronta an-Nusra a spousta dalších skupin. Ale přímo ve městě pravděpodobně An-Nusra není. Dostaly se ke mně sice informace, že tam asi 200 bojovníků má, ty jsou ale nepotvrzené. Jisté je naopak to, že v Aleppu se brání umírněné skupiny: Ahrár aš-Šám, Syrská svobodná armáda a další. Samozřejmě, syrský režim potřebuje záminku k útokům, tak nás označuje za teroristy všechny," říká opoziční předák.

'Svět nechal Syrskou svobodnou armádu na holičkách'

Povstalecká Syrská svobodná armáda je podle Firáse Chálidího hodně oslabená, protože zůstala bez zahraniční podpory. Její bojovníci proto přešli do islamistických skupin, jako je Džajš al-islám nebo Ahrár aš-Šám. To ale neznamená, že se z nich stali přesvědčení islamisté.

"Spojení náboženské horlivosti s touhou po pomstě je důsledkem dvou věcí: jednak toho, že mezinárodní společenství nechalo Syrskou svobodnou armádu na holičkách, a jednak brutality syrského režimu. Ale můžu říct, že většina bojovníků brání svou zem z přesvědčení vlasteneckého. Protože ale potřebovali k boji prostředky, tak se dali ke skupinám, které je měly, a mohly tak bojovníky podporovat a chránit."

Firás Chálidí připouští, že zatímco západní země selhaly v podpoře Syrské svobodné armády, Saúdská Arábie a další státy zásobovaly islamistické organizace dobře.

"V určité oblasti třeba působí Džajš al-islám a nikdo mu v efektivitě nemůže konkurovat. Proto se do jeho řad dávají všichni včetně liberálně nebo sekulárně smýšlejících, dokonce i někteří křesťané v Džajš al-islám bojovali."

Skutečný extremismus v Sýrii tak podle Firáse Chálidího představuje jen Dáiš neboli takzvaný Islámský stát, proti kterému bojují i samotné islamistické skupiny.

Syrský prezident Bašár Asad slibuje úplné dobytí Aleppa | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme