První stupeň rakety Falcon 9 znovu úspěšně přistál na mořské plošině

Americká soukromá vesmírná společnost SpaceX zopakovala úspěšné přistání prvního stupně své nosné rakety Falcon 9 na mořské plošině velké asi jako fotbalové hřiště. Firma přistání živě přenášela na internetu. Druhý stupeň mezitím pokračoval v letu, na oběžnou dráhu vynesl japonský komunikační satelit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Falcon 9 startuje z Mysu Canaveral. Její první stupeň znovu úpěšně přistál na mořské plošině

Raketa Falcon 9 startuje z Mysu Canaveral. Její první stupeň znovu úpěšně přistál na mořské plošině | Zdroj: ČTK

„Mise nebyla jednoduchá, družice i s urychlovacím stupně byla na hranici nosnosti Falconu 9. Falcon 9 tudíž musel vyvinout větší rychlost. Navíc se zkoušelo přistání na tři motory, ne na jeden motor. Předchozí dva pokusy byly na jeden,“ řekl Českému rozhlasu odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na kosmonautiku Pavel Toufar okomentoval druhé úspěšné přistání prvního modulu nosné rakety Falcon 9

„Woohoo!“ napsal na twitteru Elon Musk, zakladatel SpaceX. „Budeme muset zvětšit skladovací prostory raketového hangáru,“ dodal s odkazem na to, že firma již provedla celkem tři úspěšná přistání části své nosné rakety Falcon 9.

Vůbec poprvé se bezpečný návrat raketového stupně společnosti podařil loni v prosinci. Tehdy ale raketa dosedla na pevninu na kosmodromu Mys Canaveral. Letos v dubnu pak stupeň vůbec poprvé přistál na mořské plošině, což se dnes podařilo zopakovat.

Firma chce použité raketové stupně opakovaně využívat pro další lety. Slibuje si od toho výrazné snížení nákladů na cesty do kosmu.

SpaceX už eviduje spoustu objednávek na služby nosné rakety Falcon. „NASA má objednané zásobovací lety zásobovací transportní lodě Dragon, dokonce mají objednané starty s posádkou pilotované verze Dragonu,“ říká odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

Dokonce se podle něj už připravují posádky pilotované verze, aby byly Spojené státy opět samostatné při vynášení svých kosmonautů na mezinárodní orbitální stanici.

Lenka Rákosová, ČTK, dab, Barbora Tachecí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme