Těla zabalená do pletiva nebo v sudech s louhem. Orlická přehrada v 90. letech děsila i otrlé

6. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Vodní nádrž Orlík se smutně proslavila tzv. orlickými vraždami. Skupina brutálních zločinců vytipovávala majetné podnikatele a soukromé osoby. Jednu z obětí zabalili zločinci do drátěného pletiva, jiné nacpali do sudů od oleje a polili louhem. Mrtvoly potom shazovali ze Žďákovského mostu do hlubin orlické přehrady.

Celkem měla skupina na svědomí pět vražd, které spáchali střelnými zbraněmi i výbušninami. Paradoxní bylo, že si brutálními vraždami nevydělali žádné závratné sumy. Jednalo se přibližně o tři miliony korun. Mezi oběťmi byl také švagr hlavního organizátora a matka jednoho z vrahů.

Čtěte také

Šéf gangu Karel Kopáč, upoutaný od roku 1994 po havárii na vozík, spáchal nakonec ve vězení v roce 2004 sebevraždu. Nejbrutálnější z gangu, Ludvík Černý, si odpykává doživotní trest. U jeho manželky na pražském sídlišti Velká Ohrada se v roce 2000 schovával uprchlý Jiří Kajínek, Černého spoluvězeň na Mírově. V panelákovém bytě byl za dramatických okolností zatčen. Další z vrahů Vladimír Kuna dostal rovněž doživotí, ale soud mu ho později zmírnil na 25 let. Zbylí členové orlického gangu dostali kratší tresty a byli už propuštěni na svobodu.

Události se dočkaly i filmového zpracování s názvem „Sametoví vrazi“. Film natočil režisér Jiří Svoboda podle vyšetřovacích spisů. Jeden z nalezených sudů je dnes k vidění v Muzeu Policie ČR v Praze.

Jiří Svoboda, režisér

Přehradní nádrž Orlík se ale zřejmě stala inspirací i pro jiné vraždy. V roce 2014 zde policie objevila další tělo muže, zabalené do plachty a řetězem upevněné k podstavci dopravní značky.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio