Provoz OKD by mohl zajistit úvěr od státního podniku Diamo, navrhuje MPO

O situaci v zadlužené těžební firmě OKD, která na sebe podala počátkem týdne insolvenční návrh, jednali dnes v Ostravě premiér Bohuslav Sobotka a ministři Jan Mládek a Michaela Marksová (všichni z ČSSD) se zástupci samospráv v regionu, zaměstnavateli a zástupci odborů a zaměstnanců OKD. Podle ministerstva průmyslu by činnost těžební firmy do její reorganizace mohl zajistit úvěr. Peníze by kryly hlavně platy zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a ministři Jan Mládek a Michaela Marksová po jednání s krajskou tripartitou o řešení aktuální situace v OKD

Premiér Bohuslav Sobotka a ministři Jan Mládek a Michaela Marksová po jednání s krajskou tripartitou o řešení aktuální situace v OKD | Zdroj: ČTK

Moravskoslezská krajská tripartita předala zástupcům vlády prohlášení, ve kterém vyzývá, aby stát zajistil pokračování těžby v OKD a aby tak propouštění zaměstnanců bylo pokud možno postupné a řízené. Tripartita také chce, aby vláda připravila opatření na pomoc firmám, které patří mezi dodavatele OKD.

Zástupci dodavatelů, kterým OKD dluží peníze, dnes potvrdili, že se už teď připravují na varianty propuštění svých zaměstnanců a že tak hrozí lavinový efekt v celém regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v zadlužené těžební firmě OKD, která na sebe podala počátkem týdne insolvenční návrh, jednali dnes v Ostravě premiér Bohuslav Sobotka a ministři Jan Mládek a Michaela Marksová. Ministryně byla hostem ČRo

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání potvrdil, že jednoznačným cílem vlády je udržet společnost v provozu a udělat všechno pro to, aby těžba ze dne na den neskončila. Ujistil také, že MPSV má připravenu zhruba 1,5 miliardy korun v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, z nichž velká část peněz by mohla směřovat právě na Ostravsko.

Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by provoz OKD do zahájení reorganizace mohl zajistit úvěr, který by kryl především platy zaměstnanců. Úvěrovou smlouvu by uzavřel státní podnik Diamo s insolvenčním správcem.

„Vláda teď čeká na rozhodnutí soudu, jak to bude s insolvenčním správcem, kdo bude pro vládu hlavním partnerem,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Dodala, že zástupci vlády dnes v Ostravě představili opatření, která chce kabinet bezprostředně schvalovat. Připomněla, že jedním z nich je například návrh na dřívější odchod horníků do důchodu o sedm let, který sněmovna schválila ve středu. Do roku 2020 by se to mělo dotknout asi 1800 lidí.

„Na příští vládě bude kolega Mládek předkládat návrh na sociální příplatek pro propuštěné zaměstnance. Měli by dostávat 7 nebo 8 tisíc korun i v případě, že využijí jiné pracovní nabídky. Další návrh se týká zapojení podniku Diamo, který by mohl horníky v předdůchodovém věku zaměstnat při řešení ekologických škod,“ přiblížila ministryně.

Na konci června má ze společnosti dohodou odejít 345 lidí, další mají odejít na přelomu září a října, a to 873 zaměstnanců. Řekl to dnes moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Toto číslo podle něj nesouvisí s insolvenčním řízením, ale vychází z plánu managementu na útlum Dolu Paskov, kterému se nedá vyhnout.

Pytlík: Pokud nebudou vyplaceny mzdy, nedovedu si to ani představit

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík Českému rozhlasu řekl, že opatření, která navrhuje vláda, vítá. „Potěšilo nás, že tendence vlády směřuje k tomu, aby se zachoval provoz a postupně až budou známy další parametry insolvence, budou okamžitě připraveni řešit danou situaci.“

S platy za duben, které zaměstnanci mají dostat příští týden, by podle něj neměl být problém, otázka je, jak to bude s výplatami další měsíc. Předseda ČMKOS Josef Středula varoval, že pokud nedostanou havíři a další zaměstnanci OKD výplaty za květen, mohly by vypuknout masivní protesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci vlády představili vládní plán pomoci OKD, Hosty ČRo byli předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík a Pavel Juříček, viceprezident Sdružení automobilového průmyslu

„Důlní prostředí je velmi nebezpečné a je potřeba být opatrný. Pokud by nebyly vyplaceny mzdy, nedovedu si to ani představit. Když to nastane, nejsme schopni to ani my zvládnout. Může to pak být jak neřízená střela,“ naznačil Pytlík.

Premiér Bohuslav Sobotka jednal dnes také s moravskoslezskými zaměstnavateli v automobilovém průmyslu, kteří nabídli rekvalifikaci a zaměstnání tisícovky pracovníků z OKD.

„Když jsme viděli situaci v OKD, odhlasovali jsme si minulý týden na valné hromadě Moravskoslezského automobilového klastru, že nabídneme horníkům a státu pomoc. Jsme schopni nabídnout krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé řešení,“ přiblížil viceprezident Sdružení automobilového průmyslu Pavel Juříček.

Sobotka na twitteru uvedl, že si této nabídky váží a kabinet to podle něj podpoří. Premiér také informoval, že zřídí pracovní skupinu za účasti ministerstev, kraje a tripartity s cílem zabývat se pravidelně situací kolem OKD.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme