Čína hledá nové rekruty, do armády je láká rapem i videem s ukázkou nejmodernějších zbraní

Do armády lze lákat nové zájemce různými způsoby. Čína vsadila na rap, který je v nejlidnatější zemi světa stále oblíbenější. Výrazná hudba, nacionalistický text i záběry na nejmodernější čínské zbraně tak mají do Lidové armády přivést co nejvíce mladých lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští vojáci na přehlídce

Čínští vojáci na přehlídce | Zdroj: Reuters

Muž v uniformě si pomalu nasazuje bílé rukavice, pak čepici a ještě si rukou otře kovový znak na uniformě. Vše podbarvené emotivní hudbou i výzvou ke službě vlasti.

Následují záběry z výcviku pozemních sil, tankistů, ze střelby i tréninku bojových umění. A první část zakončuje pohled na rudou čínskou vlajku.

Právě na pocity vlastenectví, ale i hrdosti na to, být Číňanem, směřuje nový náborový videoklip, který se doslova hemží záběry mužů schopných zasáhnout kdekoli a kohokoli. Do toho tak oblíbený rap a slova o tom, že „čekají jen na příkaz zabít, zabít, zabít“ nebo že „válka může vypuknout kdykoli s tím, zda jsou Číňané připraveni.“

Kromě nejmodernějších stíhaček se v záběrech často objevuje i jediná čínská letadlová loď Liao-ning, chlouba námořních sil.

Vypálit raketu a zničit cíl. Jako ve videohře. Ostatně i to je cílem autorů tohoto způsobu náboru nových rekrutů. Cílem jsou totiž mladí Číňané, kteří volný čas tráví právě hraním videoher s válečnou tématikou.

Dvou a čtvrt milionová čínská armáda, která je nejpočetnější na světě, přitom prochází velkými změnami. A také snižuje stavy, odejít má totiž na 300 tisíc lidí. Velení ozbrojených sil však potřebuje novou krev.

Bez počítačů se totiž dnes už žádné vojsko neobejde. A stejně tak bez mladých vojáků ochotných položit za svou vlast i život. A tak zatímco v samotné Číně je video umístěné i na stránkách ministerstva obrany velmi populární, v okolních zemích moc nadšení nevzbuzuje.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme