Za špionáž pro Katar odsoudil egyptský soud šest lidí k smrti. Jsou mezi nimi i novináři

Egyptský soud v procesu s bývalým prezidentem Muhammadem Mursím vynesl šest rozsudků smrti. Odsouzení, mezi nimiž jsou i novináři, se podle verdiktu podíleli na špionáži pro Katar. Tato malá země v Perském zálivu byla hlavním sponzorem tehdy vládnoucího Muslimského bratrstva. Samotný Mursí musí počkat na rozsudek do června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský exprezident Muhammad Mursí (na snímku) musí počkat na verdikt ohledně své údajné špionáže pro Katar nejméně do června. Šest dalších lidí soud v této věci odsoudil k smrti.

Egyptský exprezident Muhammad Mursí (na snímku) musí počkat na verdikt ohledně své údajné špionáže pro Katar nejméně do června. Šest dalších lidí soud v této věci odsoudil k smrti. | Zdroj: Reuters

Soud se týkal vynesení dokumentů z Mursího prezidentské kanceláře. Šestice lidí byla podle soudu součástí řetězce, kterým se egyptské dokumenty dostaly do rukou katarských agentů.

Mezi odsouzenými jsou mimo jiné dva novináři televize al-Džazíra, dokumentarista, učitel a stevard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šest lidí v procesu s Muhammadem Mursím dostalo od egyptského soudu trest smrti. Okolnosti přiblížil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Rozsudky smrti ještě musí potvrdit muftí republiky, tedy nejvyšší islámská autorita v zemi. Odsouzení se následně mohou odvolat.

Samotný Mursí musí počkat na rozsudek do června, absolutní trest mu tak podle egyptských médií v této kauze zřejmě nehrozí. Mursí byl však odsouzen k trestu k smrti, doživotí či dlouholetému vězení v jiných procesech.

Štěpán Macháček, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme