Moderátor a přírodovědec David Attenborough slaví devadesátiny

Šedesát let už se objevuje na obrazovce a je nositelem titulu Sir. Přírodovědec a moderátor David Attenborough se dnes dožívá devadesáti let. Během celé své kariéry natočil přes 120 dokumentárních filmů a televizních sérií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bristký moderátor a přírodovědec David Attenborough

Bristký moderátor a přírodovědec David Attenborough | Foto: CC BY 3.0, Wikipedia Creative Commons, Mikedixson

„Film musí ukazovat zvířata z co největší blízkosti, to pokládám za velmi důležité. Zároveň nesmí filmaři svět přírody rušit ani do něj příliš zasahovat,“ řekl Attenborough před rokem České televizi.

V BBC pracoval od 50. let minulého století. V začátcích například provázel pořadem o nemocných zvířatech Zoo Quest. Za nejdůležitější diváky svých dokumentů považuje děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medailonek britského přírodovědce a moderátora Davida Attenborougha

„Děti svět přírody přitahuje. Cestou k dospělosti člověk nachází zalíbení v jiných věcech, ale pokud by děti zcela opustil zájem o přírodu, přišly by o obrovský zdroj radosti, potěšení a taky informací. A co je horší, ztratily by schopnost porozumět světu, ve kterém žijeme,“ zamyslel se moderátor.

Pro BBC točil a zároveň ji jako programový ředitel léta řídil. Jeho seriály Živá planeta nebo Zázraky života z osmdesátých let ohromily intimními záběry ze života zvířat.

Budoucnost vidí skepticky

Ještě v padesátých letech ve svém prvním seriálu chytal s londýnskou zoo před kamerou divoce žijící zvířata a vozil je do Londýna. Doba změnila okolnosti i jeho samotného. Budoucnost planety dnes vidí skepticky.

„Jsou tu obrovské problémy a nebezpečí. Existují způsoby, jak zmenšit škody, které pácháme, jen musíme přesvědčit svět, že škody existují. A to tím způsobem, že divákům ukážeme svět přírody takový, jaký je. Potřebujeme, aby celá světová populace chápala, v čem tkví náš problém,“ domnívá se Attenborough.

David Attenborough pořád pracuje. V roce 2015 měla premiéru jeho série Lovci o predátorech v přírodě.

dab, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme