OBRAZEM: Žehnání pramenům, historické kroje. Karlovy Vary zahajují lázeňskou sezonu

Karlovy Vary zahajují novou lázeňskou sezónu. Jde o jednu z největších kulturních a společenských událostí roku. Oslavy se nesou v duchu 700. výročí narození českého panovníka a zakladatele města Karla IV. Po celý víkend se na mnoha místech města konají kulturní a společenské akce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech | Foto: Dana Jelínková | Zdroj: Český rozhlas

Program zahájení nové lázeňské sezóny otevřel primátor města Petr Kulhánek. Tradičním nejvýznamnějším aktem oslav pak bylo žehnání prastarých léčivých pramenů. Tohoto úkolu se zhostil papežský nuncius monsignor Giuseppe Leanza.

Součástí zahájení lázeňské sezóny mělo být slavnostní předání pískové sochy zakladatele města Karla IV. Ovšem k tomu nedošlo, protože se socha těsně před dokončením zřítila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech natočila redaktorka Dana Jelínková

Sochař Tomáš Bosambo Dostál přiznal, že to byla jeho chyba. Dostatečně totiž neutáhl spodní patro a při výšce sochy čtyři metry a váze 25 tun spodek nevydržel a socha se zhroutila.

Písek je však už zpátky ve formách a výtvarník začíná pracovat na soše nové. Ta by měla být hotová příští sobotu, tedy v den 700. narozenin panovníka.

Jedním z vrcholů oslav byl průvod Karla IV. Císaře doprovázela početná družina čítající 300 lidí. Průvod postupně prošel celé lázeňské území až k budově Alžbětiných lázní. Tam bylo pro panovníka připravené ležení a jeho poddaní mu složili hold.

Program zahájení nové lázeňské sezóny pokračuje v Karlových Varech i v neděli. Vyvrcholí v podvečer na sv. Linhartu Sinatrovskými slavnostmi.

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech | Foto: Dana Jelínková

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech | Foto: Dana Jelínková

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech | Foto: Dana Jelínková

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech | Foto: Dana Jelínková

Program Zahájení lázeňské sezóny 2016 v Karlových Varech | Foto: Magistrát města Karlovy Vary

Dana Jelínková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme