Pražský mezinárodní maraton poběží i pět vězňů, bývalí odsouzení nebo bachaři

Kromě stovek trénovaných běžců se na start dnešního pražského maratonu postaví i netradiční štafeta.Tvořit ji budou bývalí i současní vězni, bachaři nebo zástupci kanceláře ombudsmana. Společně vyběhnou se žlutou stužkou, která odkazuje na projekt s názvem Yellow Ribbon Run. Jeho cílem je také rychlost, jenže ne primárně na trati. Ale v tom, jak rychle se bývalí trestanci znovu zařadí do běžného života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský mezinárodní maraton 2013

Pražský mezinárodní maraton 2013 | Foto: Filip Jandourek

„Já jsem v životě neběhala. Začala jsem až tady. Vždycky jsem cvičila, jezdila na kole nebo se psem v práci,“ říká bývalá vězeňkyně Sandra při tréninku na Pražský mezinárodní maraton.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský maraton poběží i vězni. Místo typického pruhovaného obleku budou mít žluté stužky

Spolu s další odsouzenou trénuje na asi 350 metrů dlouhé betonové cestě, která se klikatí v areálu věznice ve Světlé nad Sázavou.

„Byla to blbost, vím to. Podvody, finance v tom byly,“ přiznává Sandra, proč byla odsouzená.

Projekt běhání odsouzených vymyslela ředitelka věznice Gabriela Slováková. Dozvěděla se o něm v Singapuru.

„Vězeň je vězeň všude na světě, ale chceme-li, aby se zapojil do života, tak mu musíme pomoci. U nás se o tom začíná mluvit, ale v Singapuru je běžná součást praxe, že propuštěný vězeň má práci, bydlení, celospolečenskou podporu,“ říká Slováková.

Jak bolí maraton? Senzory změří, co se děje s tělem svátečního běžce

Číst článek

„Jde o ten přístup, jestli chcete mít bývalého vězně za souseda, jestli se ho bojíte, nebo ne. Určitě je lepší s tím člověkem pracovat, abyste se ho bát nemusel,“ dodává ředitelka světelské věznice.

Yellow Ribbon Run zaštítili ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí, veřejná ochránkyně práv a mezinárodní organizace International Corrections and Prisons Association sdružující odborníky v oblasti vězeňství a nápravné péče z 80 zemí světa.

Ľubomír Smatana, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme