Berlín zakázal internetovým portálům pronajímat byty turistům, mají v nich bydlet místní

Pronajmout si natrvalo byt v Berlíně za relativně rozumnou cenu je v současnosti poměrně těžké. Volných bytů je totiž zoufale málo, zájemců zase více než dost. Radnice se proto rozhodla, že zakáže komerční krátkodobé pronajímání bytů turistům přes internetové platformy, jako je například Airbnb. Protože takové byty prý neslouží svému účelu, tedy aby v nich bydleli lidé, kteří v Berlíně žijí trvale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána, Německo, Berlín

Braniborská brána, Německo, Berlín | Foto: Fotobanka Pixabay

Český student Martin se do Berlína přistěhoval s rodinou před rokem a půl. Hledání bytu bylo dost složité.

„Viděli jsme tady asi 25 bytů a jeden nám byl nakonec nabídnut. Ten jsme museli vzít, protože jsme dál nemohli hledat,“ vzpomíná Martin.

„Trh s byty v Berlíně je poněkud napjatý, je mnohem větší poptávka než nabídka. Na trhu jsou sice volné byty, ale ty jsou v dražším cenovém segmentu. V Berlíně se aktuálně hodně staví, ale budují se víceméně jen bytové jednotky ve vyšší cenové hladině,“ vysvětluje berlínský realitní makléř Karsten Rohde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínská radnice brání internetovým portálům, aby pronajímaly byty turistům. Volných bytů je totiž jako šafránu a měly by sloužit Berlíňanům

Nabídka bytů, které by si mohla většina lidí dovolit pronajmout, je prý chabá. Proto je tolik zájemců o byty s relativně rozumným nájemným. Martin musí byt hledat znovu a je to prý ještě těžší než před rokem a půl.

„Zdá se, že ještě přituhlo, je mnohem víc konkurence. Musíš předem dodat všechny doklady a formality, aby ses vůbec mohl na byt podívat. A tam zase potkat dalších 30 lidí, kteří o něj mají zájem,“ říká Martin.

Pronájem přes internet je pro majitele výnosnější

Odhadem přibližně 20 tisíc Berlíňanů nabízí byty ve svém vlastnictví přes internetové platformy jako je Airbnb, protože vědí, že jim za rok vynesou víc peněz, než kdyby je pronajali někomu natrvalo.

„Není vůbec jisté, zda se všechny tyto byty nabízené turistům na internetu dostanou zpátky na trh. I tak by to byla jenom kapka vody na rozpálený kámen,“ myslí si realitní makléř Karsten Rohde.

V Berlíně podle něj chybí mnohem více bytů. Chybu proto Rohde vidí i u samotné berlínské radnice, která posledních dvacet údajně zanedbala výstavbu sociálních bytů.

Berlínský zákaz, který platí od 1. května a na jehož dodržování bude dohlížet 64 nových úředníků, proto nepovažuje za smysluplný. Některé internetové platformy a majitelé bytů hodlají Berlín kvůli tomu zažalovat.

Pavel Polák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme