Policie podezírá 133 lidí kvůli pojistným podvodům s auty. Škoda je přes 40 milionů

Pražští policisté navrhli obžalovat 133 lidí za 90 pojistných podvodů s auty. Tito údajně svými činy způsobili 14 pojišťovnám a úvěrovým společnostem škodu za více než 40 milionů korun. Uvedl to dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk, podle kterého policisté na případu pracovali sedm let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabourané auto. Policisté mají podezření, že k poškození vozu došlo v rámci pojistného podvodu

Nabourané auto. Policisté mají podezření, že k poškození vozu došlo v rámci pojistného podvodu | Foto: Policie ČR

Obvinění jsou stíháni pro pojistný a úvěrový podvod, podílnictví, nadržování, legalizaci výnosů z trestné činnosti a padělání a pozměňování veřejné listiny. Nejvyšší trestní sazbou je deset let vězení.

Podezřelí si podle Daňka nejdříve pořídili úvěrovým podvodem nebo standardní koupí luxusní vozidla. Vedle toho si koupili i levná auta, u kterých uzavřeli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Takzvaní řidiči – kaskadéři pak levnými auty úmyslně bourali do těch luxusních.

Další podezřelí a jejich komplicové následně nehodu nahlásili jako údajní řidiči nebo jako majitelé vozů požadovali proplacení škody od pojišťoven, uvedl mluvčí.

Zpracování celého případu bylo časově velmi náročné a trvalo 7 let. Celý spis čítá 32 500 listů, v rámci vyšetřování proběhlo přibližně 360 výslechů a bylo zpracováno několik desítek znaleckých posudků. S celým spisem se pak obvinění a jejich obhájci seznamovali dva a půl měsíce. Detektivové koncem března tohoto roku podali na městské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby a případ se nyní nachází v kompetenci státní zástupkyně.
Zdroj: www.policie.cz

„Vozidla pak byla opakovaně bourána a bez větších oprav účelově převáděna na další fiktivní majitele. Zároveň se vyměňovaly registrační značky, aby se zakryly předchozí události a ztížilo se odhalení trestné činnosti. Následně bylo nahlášeno fiktivní odcizení luxusního vozidla a opět vyinkasovány peníze,“ popsal další průběh podvodů Daněk a doplnil, že v jiných případech si podezřelí brali úvěr nebo pojišťovali vozy, které byly už nepojízdnými vraky a jejichž hodnota neodpovídala výši poskytnutého úvěru ani pojistné částky.

Po získání peněz z úvěrové společnosti podezřelí prý oznámili fiktivní krádež vozidla a žádali pojistné plnění.

Podezřelí si podle policie za 2000 až 20 tisíc korun najímali na jednání s policií nebo pojišťovnami a úvěrovými společnostmi své příbuzné, bývalé či současné partnery, bývalé spolužáky nebo kolegy z pracovišť.

Podle zjištění kriminalistů ve zmíněných případech figurovalo na 30 luxusních vozů, které byly bourány, zhruba stejný počet levných aut a kolem 30 aut z půjčoven, která sloužila jako viníci nehod.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme