Trenéra Vrbu měsíc před začátkem Eura trápí hlavně složení útoku. Je to otevřené, přiznává

Přesně za měsíc odletí čeští reprezentanti do Francie na fotbalové mistrovství Evropy. Bude jich 23 a u tohoto čísla zatím veškeré jistoty končí, i když odhadnout se některá jména dají. Kouč Pavel Vrba o nich často přemýšlí na českých stadionech, u videa, ale i v zahraničí. Naposledy tento v Anglii, kde byl zrovna v době největší euforie z překvapivého vítězství outsidera z Leicesteru v Premier League.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová reprezentace, Pavel Vrba

Fotbalová reprezentace, Pavel Vrba | Foto: Filip Jandourek

„Ukázala se soudržnost toho mužstva a určitě i skvělá práce trenéra. Když jsem viděl ty oslavy, tak byly úžasné. Byly spontánní, nebylo to tak, že někdo náhodou vyhrál 29. nebo 85. titul. Je to určitě inspirace pro každé mužstvo,“ říká Pavel Vrba.

I z mistrovských oslav Leicesteru, které měl v Anglii z první ruky, si Pavel Vrba může před mistrovstvím Evropy leccos vzít, i když na Ostrovech byl pochopitelně kvůli něčemu jinému. V Arsenalu zkontroloval Petra Čech i Tomáše Rosického, kterému se zatím daří návrat po dalším zranění, a pak reprezentačního kouče zajímala hlavně druhá nejvyšší soutěž a v ní zejména proměna záložníka Jiřího Skaláka z nevýrazného nováčka v jednu z opor Brightonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro trenéra je vždycky příjemnější, když má hráče, který v klubu sází jednu branku za druhou, říká o formě českých útočníků Pavel Vrba

„Jsem rád, že Jirka po tom vstupu, který pro něj asi nebyl optimální, střílel góly a byl aktivní. Podle mého názoru se změna prostředí projeví na každém hráči, takže bych nedělal velké závěry z toho, že se někomu nedaří první dva, tři měsíce. Věřím, že si formu přenese i do dalších měsíců,“ uvedl kouč české reprezentace.

Všimněte si, jak opatrně volil Vrba poslední slova, aby ani náznakem nedal najevo, jestli už teď se Skalákem počítá do třiadvacetičlenné nominace.

U něj stejně jako u Daniela Pudila z Sheffieldu Wednesday je problém v tom, že jejich kluby proti sobě budou hrát semifinále play-off o postup do Premier League, a jed en z této dvojice tedy postoupí do finále, které se hraje v sobotu 28. května, kdy už bude rakouské soustředění národního týmu před Eurem v polovině.

„Trošku nám to zkomplikovalo život, ale myslím, že jsou to zápasy, které nahradí jakékoliv soustředění, takže z tohoto pohledu je dobře, hráči takové zápasy absolvují,“ tváří se Pavel Vrba bezstarostně. Tedy aspoň do té chvíle, než přijde řeč na útok, kde český tým teď tlačí bota nejvíc a s Anglií to taky souvisí, protože v druholigovém Readingu prožívá ne právě ideální sezónu Matěj Vydra.

Dočkala potěšilo, že mu vyšlo vše, na co sáhl. V životě se takhle hráči mockrát nepoštěstí, říká

Číst článek

„Pro trenéra je vždycky příjemnější, když má hráče, který v klubu sází jednu branku za druhou. Samozřejmě to je jedna věcí, o kterých přemýšlíme. Je pravda, že je to post, který je pro nás nejvíce otevřený,“ dodává Pavel Vrba.

Jasněji má být 19. května. Kromě Vydry mají největší šanci zřejmě Tomáš Necid, který se na jaře střelecky zasekl v tureckém Bursasporu, a David Lafata s Milanem Škodou z domácí ligy. Ale i oni už taky zažili povedenější období, než je letošní jaro.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme