Boj basketbalistů o Rio se blíží. Chceme tam udělat dobrý výsledek, hlásí reprezentant Hruban

Český mužský basketbal má jako poslední a zároveň jediný kolektivní sport šanci vybojovat účast na olympijských hrách v Riu. Reprezentanti v čele s Veselým a Satoranským ale musí vyhrát červencový kvalifikační turnaj na horké půdě v srbském Bělehradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české basketbalové reprezentace Izraelec Ronen Ginzburg

Trenér české basketbalové reprezentace Izraelec Ronen Ginzburg | Foto: Michal Jurman

„Bude to velký turnaj, na který český basket nějakou dobu čekal. Teď máme šanci z toho udělat historickou událost. Tlak na nás sice není velký, ale vytváříme si ho na sebe sami. Chceme tam jet a udělat dobrý výsledek,“ říká reprezentační křídlo z Nymburka Vojtěch Hruban.

A potvrzují to i slova trenéra Ronena Ginzburga, kterému se ani jedna z dvojice hlavních hvězd Veselý - Satoranský neomluvila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude to velký turnaj, říká o kvalifikačním turnaji o OH reprezentant Hruban

„Bylo to jednoduché, projevili velkou vůli hrát za národní tým. Dokonce jsem jim říkal, ať si vezmou i chvíli volna než dorazí, ale oni že ne, že se k týmu chtějí přidat co nejdřív. Jsou to praví profesionálové, ví, že nebudeme mít moc času se sehrát. Chtějí být úspěšní a udělají pro to maximum. To se musí ocenit a to u všech hráčů,“ vyzývá Ginzburg.

Opět se ale bude hra českého týmu a nejen ona opírat zejména o aktuálně dva jediné draftované české basketbalisty do NBA, kteří ale momentálně září v předních evropských soutěžích - pivota Fenerbahce Jana Veselého a rozehrávače Barcelony Tomáše Satoranského.

„Co vám budu povídat, jsou to dvě hlavní hvězdy v kabině. Jsou motorem a srdcem tým, bez nich si to neumím představit,“ myslí si jejich reprezentační kolega Vojtěch Hruban.

Kouč Ginzburg ale upozorňuje, že na palubovce budou potřebovat výraznější podporu i od dalších spoluhráčů.

„Pokud chceme jako český národní tým uspět a splnit si sen, budeme potřebovat, aby se k hlavním tahounům Veselému a Satoranskému v každém zápase přidali dva tři další naši hráči. Pak by se úspěch mohl dostavit,“ tvrdí Ginzburg.

Jenže právě tihle dva a jestě další krajánci, na které především Ginzburg narážel, se budou k týmu připojovat postupně až v průběhu června podle toho, jak jim budou končit soutěže a to bude záležet, jak budou se svými kluby úspěšní v play-off. Kompletní tým tak bude mít izraelský stratég k dispozici až takřka na poslední chvíli.

„Bohužel turecká a španělská liga končí v rámci evropských soutěží v nejzazším termínu. Veselý by mohl být k dispozici kolem 20. června, a pokud bude hrát o titul i Satoranský tak ten by dohrál 25.tého nebo 26.tého června,“ uzavírá trenér české basketbalové reprezentace mužů Ronen Ginzburg.

Tak snad necelých deset dní bude na sehrání a vyladění formy jeho svěřencům před ostrým startem 5. července s Lotyšskem stačit.

Jakub Kanta, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme