Vrabcovou při Pražském maratonu nezastavil ani vítr. Kloním se vodičům, prohlásila v cíli

Eva Vrabcová zazářila ve 22. ročníku Pražského mezinárodního maratonu. 42 kilometrů a 195 metrů běžela poprvé v životě a při své premiéře splnila limit na olympijské hry v Riu téměř o pět minut. Celkově skončila šestá za běžkyněmi z Keni a Etiopie a časem 2 hodiny 30 minut a 10 sekund dokonce překonala traťový český rekord. Mužský závod ovládl Keňan Cherono, mezi ženami byla nejrychlejší jeho krajanka Karimiová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešního Pražského maratonu se zúčastnilo více než 10 tisíc běžců

Dnešního Pražského maratonu se zúčastnilo více než 10 tisíc běžců | Zdroj: ČTK

Po startovním výstřelu se za zvuků Smetanovy Vltavy vyvalila do pražských ulic vlna více než deseti tisíc nadšených sportovců. Mezi nimi byla i Eva Vrabcová, která původně plánovala, že na svou maratonskou premiéru vyrazí ze Staroměstského náměstí netradičně bez hodinek.

„Určitě to bylo na pocit, ale hodinky jsem si pro jistotu vzala. Nakonec jsem byla docela ráda, že je mám, protože jak jsem pak běžela sama, tak jsem se aspoň podívala a říkám: ‚Jo, tempo je dobrý, mohla bych to dát,‘“ prohlásila v cíli Vrabcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S účastníky letošního Pražského maratonu mluvil reportér ČRo Jakub Marek

Nakonec to dalo s přehledem - tedy směrem k olympijské nominaci. 2 hodiny a 35 minut atakovala Eva Vrabcová už od prvních mezičasů a zhruba po 30 kilometrech bylo jasné, že by jí o limit mohlo připravit jen totální vyčerpání. Po první polovině závodu totiž dokonce útočila na český rekord.

„Do pětadvacátého kilometru to bylo fantastický, protože jsem opravdu byla za klukama schovaná a pomohli mi neuvěřitelně, takže obrovský dík. Kloním se jim. Potom jsem bohužel musela jít sama, a když foukalo proti do toho pětatřicátého kilometru, tak to bylo hodně nepříjemný. Celých dvacet kilometrů mi ale odtáhli, takže za to jim děkuji,“ pochvalovala si nejlepší česká vytrvalkyně, že se k jejímu jedinému vodiči přidali spontánně další muži, kteří jí doslova proráželi cestu na větrných rovinkách.

Nadšená Vrabcová: Maraton bolí každého, ale já se cítím fantasticky

Číst článek

A také díky tomu si pak mohla vychutnat bouřlivé ovace při vyhlašování na zaplněném Staroměstském náměstí.

Pražský mezinárodní maraton není jen o známých jménech, ale také o amatérských atletech, kteří hledají hranice svých možností a i těm hodně pomohla podpora tisíců fanoušků podél trati.

„Lidé u trati dobíjejí energii, takže bez nich by to člověk nedokázal. Sám bych těch 42 kiláků nezaběhl,“ povídal těsně po doběhu udýchaný, ale nadšený běžec Tomáš, který si splnil cíl a zvládl maraton pod 4 hodiny.

„Euforie přebíjí bolest nohou. Myslím, že je to úplně super. Motá se mi hlava, ale je to zážitek na celý život. Běžím podruhé, tak doufám, že se příště ještě zlepším,“ mluvily po doběhu z Tomáše hlavně endorfiny a podobně usměvavých a spokojených sportovců byste během celého dne určitě napočítali několik tisíc.

Jakub Marek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme