Vzpomenete si na Matiční ulici? Zeď, která rozdělila nejen čtvrť, ale celý národ

9. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Spor ohledně výstavby zdi v ústecké Matiční ulici představuje jeden z nejznámějších případů napjatého soužití většinového obyvatelstva a příslušníků romské komunity v novodobé historii České republiky. Kontroverzní stavba, která měla oddělovat starousedlíky od obecních domů pro neplatiče, stála pouhých 41 dní.

Počátek celé kauzy se datuje do roku 1994, kdy ústecký obvod Neštěmice vyhradil dva zrekonstruované domy v Matiční ulici pro neplatiče nájemného. Novými obyvateli objektů se staly z velké části romské rodiny.

Starousedlíci z okolních domů si často stěžovali na nepořádek a rušení nočního klidu a iniciovali několik petic adresovaných vedení města. Poté, co byla v dubnu 1998 napadena hlídka policie, sepsali petici, ve které požadovali postavení zdi, která by je oddělila od hluku a nepořádku v okolí bytů neplatičů.

Město se rozhodlo požadavkům vyhovět, tehdejší ústecký primátor Ladislav Hruška slíbil výstavbu čtyřmetrové protihlukové zdi. Rozhodnutí vyvolalo okamžitou kritiku doma i v zahraničí. Pod tlakem ochránců lidských práv tak nakonec město od původních plánů ustoupilo, zastupitelstvo Neštěmic nakonec schválilo alternativní plán stavby 1,8 metrů vysokého keramického plotu.


Výstavba 65 metrů dlouhé zdi začala 13. října 1999 a trvala 14 hodin a o jejím zbourání rozhodli ústečtí zastupitelé o 41 dní později v listopadu téhož roku.

V následujících měsících nabrala kauza celorepublikového až mezinárodního rozměru. Proti chystané stavbě plotu se vyjadřoval například Václav Havel nebo evropský komisař Günter Verheugen, jako rasistické řešení ji označili také experti z Rady Evropy. Kauzou se rovněž intenzivně zabývala česká vláda a parlament.

Čtěte také

Kontroverzní stavba ale na podzim 1999 přesto vyrostla, při její výstavbě musela dokonce asistovat policie. Změnu postoje místní radnice nakonec přinesl až příslib vlády poskytnout desetimilionovou dotaci na zlepšení soužití občanů v lokalitě. Radnice část dotace využila k odkoupení tří rodinných domků starousedlíků, zbytek použila k rekonstrukci sociálních bytů a na různé sociální projekty.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio