The Gloaming: 2

9. květen 2016

Skupina The Gloaming čerpá ze sbírek tradičních irských písní, které se značnou dávkou originality i citu přetváří do současného tvaru. Jejím zpěvákem je Iarla O'Lionard, u nás známý jako příležitostný host skupiny Čechomor.

První album skupiny The Gloaming (Soumrak) se koncem loňského roku umístilo ve výročních anketách řady odborných časopisů, a letos v únoru následovalo druhé album, vydané opět na renomované značce Real World, založené Peterem Gabrielem. I tentokrát se jedná o hudbu stojící více na fantazii, jemných překvapeních a kouzelných zvukových kombinacích nežli na prvoplánových rytmech.

03623848.jpeg

Hlavním pilířem sestavy je Martin Hayes, uznávaná kapacita mezi irskými houslisty, který se během pobytu ve Spojených Státech sblížil i s dalšími hudebními styly. Druhým houslistou - a nejmladším členem skupiny - je Caoimhin Ó Raghallaigh z Dublinu, který hraje navíc na irské dudy a též na norské housle hardanger. Ty jsou vybaveny přídavnou sadou rezonančních strun, které se samovolně rozeznívají a zvuk nástroje výrazně přibarvují. Z Chicaga pochází kytarista Dennis Cahill, jehož oba rodiče ale pocházejí z Irska.

Za unikátní stylový posun, který irskou hudbu vkládá do širšího kontextu, skupina vděčí pianistovi Thomasu Bartlettovi, zkušenému hráči, který spolupracoval s tak významnými umělci jako je David Byrne či Laurie Anderson. Lidský hlas se v nahrávkách skupiny objevuje střídmě, ale vždy má patřičnou hloubku. Zpěvákem sestavy je totiž Iarla Ó Lionáird, jeden z mistrů balad v Irsku zvaných sean-nós, které se původně zpívaly bez instrumentálního doprovodu. Lionáird vyrůstal v jihozápadním cípu Irska, kde se toto starodávné umění po staletí předávalo z generace na generaci.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: The Pilgrim's Song, Slán Le Máighe, The Booley House, Mrs Dwyer.

Spustit audio