Žurnalisté večer zveřejnění další tisíce klientů v kauze Panama Papers

Novináři dnes večer zveřejní databázi firem, politiků a dalších lidí v kauze Panama Papers. Seznam se objeví na webu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů. Žurnalisté odhalí jména klientů panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, která zakládala a spravovala společnosti v daňových rájích víc než dvěma stům tisícům firem a lidí z celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájích

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájích | Zdroj: Reuters

Součástí databáze nebudou osobní údaje klientů. Neobjeví se v ní záznamy z bankovních účtů nebo finančních transakcí, ani telefonní čísla, e-maily a čísla pasů.

Celkem novináři zveřejní na webu více než 200 tisíc jmen z 200 zemí světa, včetně asi 300 Čechů. Do teď novináři odhalili jen část klientů právnické firmy Mossack Fonseca, především známé osobnosti včetně světových lídrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zveřejnění čeká i Finanční správa, řekl ČRo ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček

„Určitě čekáme na to, co bude večer zveřejněno,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. „K tomu, co máme, nebo nemáme, se nechci vyjadřovat.“

„Samozřejmě pracujeme s údaji, které doposud byly zveřejněny médii,“ dodal.

Finanční úřady ve Velké Británii už některé tamní společnosti, jejichž jména se v souvislosti s aférou Panama Papers objevily na veřejnosti, požádala o doložení finančních dokladů.

Jak Martin Janeček řekl, i česká finanční správa v rámci běžné činnosti pracuje se zveřejněnými údaji. „Musí je samozřejmě ale nějakým způsobem ověřovat.“

Kvůli aféře už odstoupil islandský předseda vlády, britský premiér musel vysvětlovat své majetkové poměry. Dokumenty odhalily spojení s daňovými ráji i v případě ruského nebo čínského prezidenta.

„To, že se někde něco objeví, tak se to automaticky nestává důkazem. A cesta k důkazu je zdlouhavější,“ poznamenal Janeček.

Už jen samotné rozkrytí kauzy ale podle něho povede k většímu tlaku na firmy i daňové ráje k dodržování zákonů.

„Tlak světového společenství proti daňovým rájům se v posledních letech enormně zvýšil a myslím, že tento trend bude pokračovat,“ zdůraznil ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme