Severokorejci zadrželi reportéra BBC, vyslýchali ho osm hodin

Severní Korea vyhostila zpravodajský tým BBC. Podle Pchjongjangu totiž ve vysílání lhali o režimu Kim Čong-una i životě v KLDR. Policie celkem tři novináře včetně reportéra Ruperta Wingfielda-Hayese zadržela už minulý pátek na letišti a poté vyslýchala osm hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahraniční novináři sledují v hotelu v Pchongjangu projev severokorejského vůdce Kim Čong-una

Zahraniční novináři sledují v hotelu v Pchongjangu projev severokorejského vůdce Kim Čong-una | Zdroj: ČTK

Reportéři chtěli "jen" ukázat život obyvatel Pchjongjangu, což je ale prakticky nemožné, protože zahraniční novináři jsou v KLDR vždy pod neustálou kontrolou.

Když se Wingfield-Hayes pokusil dostat do ulic hlavního města, okamžitě podle něj vyskočil ze křoví schovaný voják a poslal ho pryč. Oficiální místa to ale vidí jinak.

„Rozhodli jsme se ho vyhostit a zároveň už ho nikdy nevpustit na území KLDR, protože překrucoval fakt a nesprávně informoval o systému a vedení země," prohlásil generální tajemník severokorejského mírového výboru O Rjong-il, podle kterého se zadržený novinář nakonec písemně omluvil.

K incidentu došlo v době konání sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, který je vůbec první po 36 letech. Pchjongjang dokonce povolil příjezd téměř 130 zahraničních novinářů.

Nejprve to vypadalo, že se reportéři z celkem dvanácti zemí dostanou nejen do blízkosti sjezdového paláce, ale i k samotným delegátům, kterých je na 3400. Ani k jednomu ale nakonec nedošlo. Přitom v neděli ráno dostali novináři pokyn, aby se reprezentativně oblékli, pak je odvezli do paláce, po hodinovém marném čekání je ovšem úředníci poslali na oběd se slovy, že se program změnil.

Svět se tak o jednání severokorejských komunistů, kteří mimochodem schválili rozhodnutí, že Severní Korea nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti, dozvídají pouze z místních médií a často se zpožděním.

Podobně jako turisté mají novináři oficiální program, například návštěvu ukázkové moderní porodnice, továrny na výrobu elektrických kabelů, kde podle vedení rostou platy i produkce, a dětský klub. Svezli se i novými vlaky metra, údajně domácí výroby. Samozřejmě nechybí návštěva rodiště zakladatele první a dosud také jediné komunistické dynastie na světě Kim Ir-sena.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme