Nezaměstnanost v dubnu klesla na 5,7 procenta, díky sezonním pracím

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta. Bez práce bylo 414 960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Zaměstnavatelé nabízeli přes úřady práce 124 280 volných pracovních míst, což je naopak nejvyšší dubnová hodnota od roku 2008. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Loni v dubnu činil podíl nezaměstnaných 6,7 procenta a práci nemělo zhruba 491 600 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

"Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v Česku mluvili viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Proti březnu ubylo v evidenci úřadu práce 28 149 lidí, nabízených pracovních míst bylo naproti tomu o 6945 víc.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 okresů.

Nejnižší podíl lidí bez práce mělo Rychnovsko s 2,2 procenta a okres Praha-východ s 2,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku s 11,5 procenta, Karvinsku s 10,8 procenta a Ústecku, kde byla bez práce desetina lidí.

Z hlediska krajů byla nejnižší nezaměstnanost nadále v Praze a nově i v Plzeňském kraji, když v obou regionech byla v dubnu na čtyřech procentech. Nejvyšší je naopak stále podíl nezaměstnaných v Ústeckém kraji, a to 8,8 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo na konci dubna 3,3 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku se 16,3 zájemce a Ústecku se 14,2 uchazeče. Naopak jen o něco více než jeden zájemce o práci připadá na jedno volné místo na Domažlicku a Pardubicku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme