Platini dostal od CAS čtyřletý trest a odstoupil z funkce předsedy UEFA

Francouz Michel Platini rezignoval na post předsedy Unie evropských fotbalových asoaciací UEFA. Sportovní arbitrážní soud CAS mu v pondělí snížil původně šestiletý zákaz působení ve fotbale z šesti na čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

CAS potrestal Michela Platiniho čtyřletým distancem, tedy přesně na dobu, po kterou měl bývalý francouzský reprezentant platný mandát v čele UEFA.

Platini tak z role předsedy odstoupil. „Rozhodnutí CAS považuji za nespravedlivé. Rezignuji na roli předsedy UEFA a budu se soustředit na boj před švýcarským soudem, kde chci prokázat svou nevinu,“ komentoval Platini.

Arbitráž mu zároveň zmenšila pokutu z 80 tisíc švýcarských franků 60 tisíc, v přepočtu na téměř 1,5 milionu korun.

Platini měl původně zakázané působení ve fotbale na šest let za to, že v roce 2011 obdržel od tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera bez jakéhokoli dokladu dva miliony dolarů, v přepočtu přibližně 50 milionů korun.

Oba provinění popřeli s tím, že dva miliony dolarů byly podle „džentlmenské dohody“ odměnou za poradenství v letech 1998 a 2002.

Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA nejprve Platiniho i Blattera suspendovala na osm let. Následně jim zákazy snížila na šest let. Platini se odvolal k CAS, ale tříčlenná komise „nebyla přesvědčena o zákonnosti platby“ a jednání šedesátiletého Francouze označila za neetické.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme