Řekové nemají na výběr, říká Luděk Niedermayer k reformnímu balíčku řeckého parlamentu

9. květen 2016

Další zvyšování daní a snižování důchodů čeká lidi v Řecku. Reformní balíček včera za mohutných protestů schválil tamní parlament. Je země schopna se ze svých problémů vůbec dostat?

„Řekové nemají na výběr. Řekové jsou závislí na tom, že budou dostávat ekonomickou pomoc, to znamená nové půjčky na splácení těch starých půjček, od euroskupiny a Mezinárodního měnového fondu,“ říká europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.


Řecký parlament schválil nové škrty v důchodovém a daňovém systému. Nepopulární balík penzijních a daňových reforem, který v noci na dnešek schválil řecký parlament, bude mít negativní dopad na ekonomiku i životní úroveň obyvatel. Tvrdí to představitelé řecké opozice. Reformy mají přinést úspory odpovídající 3 % hrubého domácího produktu země. Zahrnují zvýšení daní pro lidi s velkými příjmy i snížení nezdanitelného minima. Jejich součástí jsou rovněž sjednocená pravidla pro odchod do důchodu, přepočítání penzí a postupné odbourání sociálních výhod pro chudé důchodce. Tyto reformy jsou nutné, aby zadlužené Řecko dostalo další miliardy zahraniční pomoci, jinak mu bude znovu hrozit bankrot. Ministři financí eurozóny dnes budou na mimořádné schůzce k Řecku poprvé oficiálně jednat o udržitelnosti jeho dluhu.

„Půjčky jsou podmíněny tím, že řecký rozpočet se bude poměrně výrazně zlepšovat. To znamená, že Řekové musí dostát těmto svým závazkům, jinak ty peníze nedostanou a zase se vrátíme do toho bodu, kdy věřitelům bude hrozit, že opravdu přijdou o peníze a hlavně že dojde ke kolapsu řecké ekonomiky,“ vysvětluje Niedermayer.

Situace v Řecku

„Zajímavé je, že právě teď dochází k tomu, že Řekům se opravdu podařilo poměrně dobře zlepšovat tu situaci ve svém rozpočtu. Tam dochází k tomu, že ten primární přebytek, to znamená hospodaření rozpočtu, když se od toho odečtou nějaké jednorázové vlivy a dluhová služba, tak vykazuje větší přebytek, než bylo očekáváno,“ hodnotí Řeckou snahu Niedermayer.

Včerejší rozhodnutí řeckého parlamentu podle něho otevřelo cestu ke snadné dohodě. „Doufám, že k tomu dojde, protože další otázkou té diskuze je, jak se podaří Řekům splnit závazky pro rok 2018. A mám pocit, že vzhledem k tomu, že zatím Řekové plní, bylo by zbytečné z toho vytvářet nějakou velkou politickou krizi,“ uzavírá Niedermayer.

Celý rozhovor s Luďkem Niedermayerem, europoslancem za TOP 09 a bývalým viceguvernérem ČNB, najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio