Tvrdé jádro HIV pozitivních? Spíš VIP pozitivní, protože se tak chovají, tvrdí epidemioložka

9. květen 2016

V posledních letech přibývá v naší zemi nově nakažených virem HIV, dokonce se mluví o epidemii. Kritici upozorňují, že se polevilo v prevenci, jde na ní málo peněz a zainteresování nelibě nesou, že úřad přikročily k trestnímu stíhání některých nakažených. Proč kriminalizovat HIV pozitivní? A má Česko smysluplnou strategii, jak s nemocí bojovat?

„Prevence je nezbytná, ale i ta represe musí někdy nastat,“ uvedla v pořadu Pro a proti ředitelka protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Zvláště pokud je u diagnostikovaných osob promiskuita velmi vysoká a dodržování zásad bezpečného sexu nebylo žádné, dodala.

„Samozřejmě, že se ti v současnosti stíhaní brání, že se nakazili jiným způsobem, a ne nechráněným sexem,“ doplnila ředitelka.

Většinu z HIV pozitivních hygienici nijak neostrakizují. „Rizikoví jsou ti, kteří o své HIV pozitivitě nevědí, jsou promiskuitní, a ta promiskuita je velmi vysoká, nedá se srovnat s promiskuitou běžného člověka,“ vysvětlila epidemioložka.

„Je to také o tom tvrdém jádru HIV pozitivních, o kterých někteří odborníci říkají, že se cítí jako VIP pozitivní, protože se tak i chovají,“ tvrdí Jágrová.


Jágrová: „Když bych věřila jen tomu, že tito lidé mají styk mezi sebou, že to je komunita HIV pozitivních, tak kde se vzalo za loňský rok 135 nově hlášených HIV pozitivních na území hlavního města Prahy? Ti z nebe nespadli, museli se někde nakazit, a nakazili se většinou v gay klubech.“

Sexuolog Ivo Procházka z České společnosti AIDS pomoc je přesvědčen, že represe vhodným přístupem není.


Procházka: „Represe nic neřeší, protože ti zdánlivě HIV negativní si budou myslet: můžu se chovat nezodpovědně, protože stát ty pozitivní zavře do vězení. A budou mít dál nechráněné styky, protože mají pocit, že jsou dostatečně chráněni společností.“

„Pohybujeme se na tenké hranici lékařského tajemství, a toho, jestli se hodnověrně dozvíme o spáchání trestného činu, kde platí oznamovací povinnosti,“ objasnil expert.

Podle něj je také otázkou, jestli ve všech případech, kdy došlo k přenosu nemoci, můžeme opravdu usoudit, že tak došlo při nechráněném styku.

Sexuolog citoval ze zahraničních průzkumů, podle kterých jsou za 40 % přenosů HIV zodpovědní ti, kteří o své pozitivitě vědí, zatímco za 60 % jsou zodpovědní ti, kteří o tom nevědí a mezi nimi i čerstvě infikovaní.

„Máme i jiné možnosti, jak zabránit dalšímu páchání trestného činu, a ty by měly být použity především,“ opakovaně odmítl represivní opatření Ivo Procházka.

autoři: luv , oci
Spustit audio