Akcie saúdského ropného gigantu budou k mání v Londýně, Hongkongu i New Yorku

Saúdská Arábie plánuje uvést akcie státní ropné společnosti Aramco na burzách v Londýně, Hongkongu a New Yorku. Záměr na burze oznámila Saúdská Arábie v dubnu spolu s plánem hlubokých reforem. Jejich cílem je přeorientovat ekonomiku, jež je nyní závislá na příjmech z prodeje ropy. Zveřejnil to na svých stránkách britský list The Telegraph.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílem prodeje akcií je přeorientování ekonomiky

Cílem prodeje akcií je přeorientování ekonomiky | Foto: Fotobanka Pixabay

Saúdská Aramco zajišťuje přibližně devítinu světových dodávek ropy a kontroluje největší ropné naleziště. Hodnota ropného gigantu se odhaduje na více než dva biliony dolarů (48 bilionů Kč). Saúdská Arábie oznámila, že hodlá nabídnout méně než pětiprocentní podíl. Ten se odhaduje na 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč).

Prodej podílu je plánován nejpozději do roku 2018. S akciemi se bude obchodovat i na domácí burze v Rijádu. Ten podle zdrojů britského listu doufá, že naláká velké ropné společnosti, jako jsou Exxon Mobil nebo britská BP, aby v saúdské firmě získaly strategické podíly. Saúdská Arábie by ráda získala špičkové technologie nebo kontakty v ropném průmyslu. Na oplátku zase investorům nabízí dlouhodobý přístup k aktivitám v oblasti průzkumu a těžby.

Hledání potenciálních zájemců ale nemusí být snadné. Mezi investory totiž existuje nechuť vůči státním podnikům, které politikům slouží jako zdroj příjmů. Při současných cenách ropy by navíc nezbývaly peníze na výplatu dividend, dodal The Telegraph.

Barel severomořské ropy Brent stál ještě v polovině roku 2014 zhruba 110 dolarů, poté byl zaznamenán propad cen a v současnosti se hodnota pohybuje okolo 46 dolarů. Rijád od té doby brání svůj podíl na trhu a odmítá snižovat těžbu, což by ceny podpořilo.

Touto cestou se zároveň snaží vytlačit z trhu konkurenty s vyššími náklady na těžbu, což jsou zejména americké firmy dobývající ropu z břidlicových hornin.

Nový ministr energetiky Chálid Fálih, který je zároveň předsedou správní rady společnosti Aramco a jehož v sobotu do funkce jmenoval saúdský král Salmán, plánuje dosavadní politiku v oblasti těžby ropy zachovat.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme