Volbu nového předsedy UEFA do Eura nestihne, myslí si Miroslav Pelta

Francouz Michel Platini udivoval v 70. a 80. letech svět coby skvělý záložník a v létě chtěl jako šéf evropského fotbalu být u mistrovství Evropy ve své rodné zemi. Jenže to se mu nesplní - sportovní arbitráž totiž zamítla jeho odvolání proti šestiletému zákazu působení ve fotbale, pouze ho zmírnila na čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda UEFA Michel Platini

Bývalý předseda UEFA Michel Platini | Zdroj: Reuters

Tím končí příběh táhnoucí se od září loňského roku, kdy vyšlo najevo, že předseda FIFA Blatter zaplatil před lety Platinimu dva miliony švýcarských franků. Podle výpovědí obou mužů za údajné poradenské služby, na čemž se gentlemansky ústně dohodli. Jenže to je podle regulí FIFA neetické, oba za to dostali trest, i když ještě při výslechu před pár týdny Platini věřil, že se mu vyhne.

„Jsme na začátku nového zápasu, teď jsme všichni na stejné straně. Samozřejmě jsem optimista. Vyhrajeme. A jestli všechno dobře půjde, tak budu na Euru,“ prohlásil před časem Platini.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rezignaci Michela Platiniho s předsedou FAČR Miroslavem Peltou mluvil reportér ČRo Martin Charvát

Jenže sportovní arbitráž verdikt potvrdila a poslední Platiniho šance zhasla.

„Pan Platini na základě toho čtyřletého trestu okamžitě oznámil prostřednictvím svého právního zástupce rezignaci. To znamená, že UEFA bude muset zvolit termín mimořádného volebního kongresu, kde budeme volit nového předsedu UEFA,“ připomíná další postup předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

O novém termínu budou zástupci určitě hovořit na Výkonném výboru při finále Evropské ligy v Basileji 18. května. A vzhledem k pravidlům je pravděpodobné, že navrhnou termín až po evropském šampionátu.

Platini dostal od CAS čtyřletý trest a odstoupil z funkce předsedy UEFA

Číst článek

„Do Eura je to podle mě nereálné,“ prohlásil Miroslav Pelta.

Zároveň se bude Pelta s kolegy nejspíše bavit i o tom, jak jeden z nejlepších fotbalistů historie Michel Platini přišel ve stínu posledních měsíců o kredit, který si mohl po zbytek života hýčkat.

„Myslím si, že se pan Platini stal obětí celosvětové krize, která byla na úrovni FIFA. Ta se pak přenesla i na půdu UEFA. To, že pan Platini dostal odměnu ve výši dvou milionů švýcarských franků bez smlouvy, vzbudilo nedůvěru i u těch, kteří ho bezmezně podporovali,“ říká Miroslav Pelta.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme