Pláž v Rio de Janeiro provoněly bramboráky, svíčková i guláš. Podívejte se s námi na každoroční sraz brazilských Čechů

Někdy vám mohou přinést neobvyklý zážitek docela známé, na první pohled všední záležitosti. České jídlo, muzika nebo přátelé jsou věci, se kterými se setkáváme každý den. Pro české a česko-brazilské rodiny je tohle všechno naopak exotikou z jiného světa.

Každoroční sraz brazilských Čechů se koná v sympatické otevřené restauraci venkovského penzionu na riviéře v Rio de Janeiro. Pro tentokrát tu ale nevoněly mořské plody a nezněla portugalština.

Některé účastníky jste zde mohli najít už od pátku, na sraz totiž přijíždějí nejen ze dvou největších měst Sao Paula a Ria de Janeira. Přijel například i návštěvník z 1500 kilometrů vzdáleného jihu.

Čtěte také

„Začali jsme v roce 2014 díky tomu, že jsem zde zůstal na červen a mistrovství světa, tak jsem si vymyslel sraz“, říká Ivan Zábojník, který v Brazílii žije již 15 let. Akci od té doby pořádá pravidelně, nyní i s podporou českého konzulátu v Sao Paulo.

Tabule nešetřila českými specialitami. Kynuté knedlíky slavily úspěch u Čechů, dětí ze smíšených manželství i křehkých Brazilek. A u jednoho, prý nezůstávají, tvrdí Ivan Zábojník. „Je to práce, ale vaření je spousta srandy,“ doplňuje další z kuchařské dvojice Radomír Smrčka.

autor: dkk
Spustit audio