Paříž plánuje vyčistit Seinu. Chce zvýšit své šance na pořádání olympijských her

Paříž, která usiluje o pořádání letních olympijských her v roce 2024, slibuje, že vyčistí Seinu tak, aby se mohlo závodit přímo v ní. Z plánu starostky města Anne Hidalgové mají radost Pařížané a turisté. Teď se totiž v řece z hygienických důvodů koupat nelze. Francouzská metropole by podle návrhu mohla přivítat první plavce už za rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seina v Paříži

Seina v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Seina je v současnosti velmi špinavá. Žijí tam nebezpečné bakterie a plavou v ní klády a jiné předměty, které by mohly plavce zranit.

O zpřístupnění Seiny plavcům mluvil už v roce 1988 tehdejší starosta Jacques Chirac. Předpovídal, že do pěti let se bude moci dát v řece koupat, což se nevyplnilo.

Starostka Anne Hidalgová teď předložila plán, jehož součástí je proměna řeky v obrovské koupaliště. Jedná se o tah, který by mohl francouzskou metropoli ještě více zatraktivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paříž plánuje vyčistit Seinu. Chce zvýšit své šance na pořádání olympijských her

Počítá se také s tím, že by se zvýšily šance Paříže na pořádání olympijských her. Přímo v Seině by se podle návrhu uskutečnil plavecký závod na 10 kilometrů a triatlon.

Kandidatura Paříže je zajímavá také v tom, že počítá s kombinací nových sportovišť, která by měla vyrůst zejména v takzvaných problematických čtvrtích na severu města, a hlavních turistických atrakcí. Před Eiffelovou věží by se tak mohlo soutěžit v plážovém volejbale.

O tom, které město bude v roce 2024 hostit olympijské hry, se rozhodne v září příštího roku. Kromě Paříže se o pořadatelství ucházejí Řím, Budapešť a Los Angeles.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme