Jan Bednář: Cameron varuje před vystoupením z EU

9. květen 2016

Jen šest týdnů a dva dny už zbývají Británii k velkému rozhodnutí o dalším setrvání či vystoupení z Evropské unie. Datum referenda je dávno pevně stanoveno na 23. června a kampaň před lidovým hlasováním se v poslední době stále stupňuje.

Můžeme očekávat, že s blížícím se dnem tohoto významného rozhodnutí bude atmosféra v Británii houstnout a všeobecná nervozita stoupat – a zastánci i odpůrci Evropské unie budou nejspíše čím dál hlasitější.

Svým způsobem si to vše David Cameron způsobil sám. Svým poněkud unáhleným slibem před minulými všeobecnými volbami, kdy vyhlásil, že v případě volebního vítězství své strany uspořádá v této věci referendum. Tehdy totiž potřeboval na svou stranu získat tvrdé jádro britských euroskeptiků, k nimž se ale sám nepočítá.

A můžeme též říci, že tehdy tento slib „zafungoval“ a Cameron se svou politickou stranou opravdu volby vyhrál, dokonce daleko více, než se čekalo.

Čtěte také

Teď ale jakoby „dojížděl“ na svou dřívější smělou prostořekost, ne úplně uváženou politickou odvahu, a jednoduše musí ukázat, že sliby voličům se musí plnit, i kdyby se nám k tomu vůbec nechtělo.

Referendum o setrvání či vystoupení Británie z Evropské unie nepřichází pro Davida Camerona ve vhodnou dobu – nejen dlouhodobé ekonomické potíže eurozóny, do níž Británie vždy odmítala vstoupit, a v očích Britů přebujelá bruselská byrokracie, plná přehmatů, ale hlavně akutní uprchlická krize v Evropě, s níž si západní Evropa neví rady, přihrávají odpůrcům unie.

Cameron poukázal na bezpečnost Evropy a budoucí aktivní účast Británie v budování struktur, které bezpečnost členských zemí zajišťují

Snadno by se proto v této chvíli občané britských ostrovů mohli k Evropské unii obrátit zády.

Zastánci setrvání v unii mají ale také silné argumenty. A k těm nejsilnějším patří ty, o nichž dnes David Cameron mluvil. Jde o bezpečnost Evropy a budoucí aktivní účast Británie v budování struktur, které bezpečnost členských zemí zajišťují.

Čtěte také

Nikoli náhodou lze poukázat za sedm desetiletí míru a na nebezpečné tendence na okrajích Evropy, ať už je to nyní Ukrajina nebo před časem země bývalé Jugoslávie.

David Cameron Britům také správně připomněl, jak zpočátku zaváhali a později, až po roce 1969, se jen těžko dostávali zpět do Evropského hospodářského společenství. Taková „historická poučení“, u nás většinou přehlížená, mají u občanů Spojeného království naopak velkou váhu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.