Na internetu byl zveřejněn rejstřík ke kauze Panamských dokumentů

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) rozšířilo databázi o společnostech a lidech využívajících daňové ráje, přidáno bylo více než 200 tisíc firem z kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers). Před doplněním bylo v rejstříku spojováno s ČR 139 offshoreových společností, 36 adres a 36 lidí, teď je to 173 firem, 233 adres a 272 lidí. Podle ICIJ byla publikována hrubá data, ze kterých nevyplývá protizákonné využívání daňových rájů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Databáze uvádí vedle společností vytvořených v daňových rájích vedle jmen a adres, ke kterým majetkové stopy vedou, ale také názvy firem a jména prostředníků, kteří s ustavením offshoreových subjektů pomáhali. Zpravidla jsou to právní kanceláře, které jménem svého klienta vznik společnosti řešily.

Zveřejněny naopak nebyly záznamy z bankovních účtů či korespondence. Samotné uvedení na seznamu automaticky neznamená, že daná osoba se dopustila protiprávního jednání. To připomíná i ICIJ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na internetu se objevila databáze lidí a firem v daňových rájích z kauzy tzv. Panamských dokumentů. Více Eliška Hradílková Bártová ze serveru HlídacíPes.org a Libor Kazda, ředitel FAÚ MF

Kauza Panamských dokumentů (Panama Papers) vypukla 3. dubna, když několik předních světových médií začalo zveřejňovat informace z více než 11,5 milionu dokumentů panamské právní firmy Mossack Fonseca, ze kterých vyplynulo, že firma pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Právní společnost Mossack Fonseca jakákoli pochybení popírá a tvrdí, že se stala obětí hackerů. Hájí se také tím, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti.

Dokumenty se týkají i desítek prominentních politiků a byznysmenů. Kvůli kauze rezignoval islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Britský premiér David Cameron čelil kritice kvůli offshoreovému investičnímu fondu svého otce. Cameron veškerá obvinění odmítl a zdůraznil, že veškeré aktivity jeho rodiny byly v souladu se zákony.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme