V ulicích Jablonce zahájili výstavu starých fotografií města nad Nisou

Do Jablonce nad Nisou se vrátilo 19. století. V ulicích je možné vidět na fotografiích lidi v dobovém oblečení, někdejší podobu centra města i tehdejší životní styl. Výstava s názvem Zmizelý Jablonec v ulicích je součástí letošních oslav 150. výročí povýšení Jablonce na město.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Zmizelý Jablonec v ulicích

Výstava Zmizelý Jablonec v ulicích | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Před více než sto lety se v Jablonci mluvilo česky i německy a město vypadalo na některých místech úplně jinak. Malé ukázky ze života někdejších Jablonečanů si připravili na zahájení výstavy Zmizelý Jablonec v ulicích místní studenti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstava Zmizelý Jablonec v ulicích přibližuje obyvatelům města nad Nisou, jak jejich obec vypadala před sto a více lety

„Je to úplně něco jiného, setkat se s fotografií přímo ve městě, kde byla před 170 lety pořízena, a porovnat ji se současností,“ říká ředitel pořádající galerie My, Jan Strnad.

Radnice pořádá výstavu při příležitosti letošních oslav 150. výročí povýšení Jablonce na město.

Tuhle dobu už nikdo z nás nepamatuje. Podle primátora Jablonce Petra Beitla (ODS) proto není na škodu se chvíli zastavit a třeba při pochůzce po nákupech nebo úřadech se přesunout z 21. století do toho devatenáctého.

Zavřít oči a představit si, jak to tehdy vypadalo

„Fotografie a panely jsou vystavené v místech, která odpovídají jejich tématům. Člověk tak s trochou představivosti může zavřít oči a představit si, jak to bylo před těmi 100 nebo 150 lety. Je to jedna z věcí, které by trošku mohly oživit život ve městě,“ myslí si primátor.

Výstavu v ulicích doplňuje rozsáhlejší část historických materiálů v galerii MY.

Výstava Zmizelý Jablonec v ulicích | Foto: Šárka Škapiková

Šárka Škapiková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme