Etická komise ocenila za boj proti kolektivizaci statkáře Jiřího Koutníka, otce Ludmily Havránkové

Šest let nucených prací v jáchymovských dolech dostal v roce 1951 statkář Jiří Koutník. Nechtěl totiž vydat komunistům svoji půdu a dobytek, aktivně bojoval proti kolektivizaci. Proto dnes dostal in memoriam ocenění od Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Ta přezkoumává původně zamítnuté žádosti ministerstva obrany. Za zesnulého otce převzala pamětní listinu a odznak jeho dcera Ludmila Havránková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozůstatek 50. let v Jáchymově

Pozůstatek 50. let v Jáchymově | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

V Plačicích na Královéhradecku rodina Jiřího Koutníka vlastnila statek. Dědictví předků nechtěl v padesátých letech komunistům bez boje vydat, ve zdejší hospodě ho ale nakonec dostihla komunistická justice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boj sedláka Jiřího Koutníka proti kolektivizaci ocení in memoriam Etická komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu

„V té hospodě odsoudili mého otce k šesti letům nucených prací do jáchymovských dolů,“ vzpomínala už dříve dcera Jiřího Koutníka Ludmila Havránková. Etická komise České republiky rozhodla, že Jiří Koutník nebyl jen obětí, ale také aktivním účastníkem třetího odboje.

„V případě pana Koutníka bylo zjevné, že organizoval ostatní zemědělce, vyjadřoval se otevřeně a jednoznačně. Byl to také dost velký sedlák, za což byl také postižen. Celá řada dalších zemědělců, kteří si taky žádali, tak byli ‚jenom‘ vystěhováni s celou rodinou a byl jim sebrán majetek, ale nebyli třeba uvězněni,“ vysvětluje historik Prokop Tomek.

Koutníkova dcera Ludmila Havránková vedla 20 let s českým státem také spor o rodinné pozemky. Ten skončil až před dvěma lety, kdy Havránková podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku.

Farmářka Havránková podepsala dohodu o výměně posledního pozemku pro D11

Číst článek

Ocenění Etickou komisí České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu si odnesl také Josef Hořák, člen odbojové skupiny Ladislava Samšeňáka a Jiřího Syrového. Hořák byl jedním z mála přítomných oceněných. Většina jich totiž žije v zahraničí, nebo už je po smrti. Seznam dalších oceněných najdete zde.

Celkem Etická komise dostala dosud k vyřízení od ministerstva obrany na 380 spisů, zatím přehodnotila 37 případů.

Ľubomír Smatana, Eva Rajlichová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme