Pokračuje soud o odškodné pro Víta Bártu. Za trestní stíhání žádá přes 23 milionů

Soud se znovu vrací k žalobě exministra dopravy a někdejšího předsedy Věcí veřejných Víta Bárty. Za své trestní stíhání kvůli údajné korupci stranických kolegů požaduje přes 23 milionů korun. Bárta byl po dvouletém stíhání zproštěn obžaloby. Od ministerstva spravedlnosti už dříve dostal téměř 335 tisíc korun a omluvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové hlavní líčení v případu expředsedy poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bárty, kterého žalobci viní z podplácení, a nezařazeného poslance Jaroslava Škárky (dříve také VV), jenž čelí obvinění z přijetí úplatku

Nové hlavní líčení v případu expředsedy poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bárty, kterého žalobci viní z podplácení, a nezařazeného poslance Jaroslava Škárky (dříve také VV), jenž čelí obvinění z přijetí úplatku | Foto: Filip Jandourek

„Dámy a pánové, jsem očištěn,“ pronesl Vít Bárta v březnu 2013, když ho odvolací soud zprostil obžaloby pro údajné uplácení poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí.

Rozsudek později s konečnou platností potvrdil i Nejvyšší soud. Odškodné za trestní stíhání už Bárta dostal, ale s jeho výší se nespokojil. Další peníze chce podle svého advokáta Tomáše Gřivny za to, že mu stíhání zničilo mimo jiné kariéru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud se znovu vrací k žalobě exministra dopravy Víta Bárty. Za své trestní stíhání požaduje přes 23 milionů korun

„Náhrada nemajetkové újmy tam nebyla žádná s výjimkou omluvy. A to je hlavní část nároku,“ říká Gřivna.

Při prvním projednání žaloby letos v únoru ale soud Bártu vyzval, aby blíže doložil, jakým způsobem stíhání ovlivnilo jeho politickou kariéru nebo osobní život.

„Proběhne další jednání ve věci žalobce, pana doktora Bárty. Při minulém jednání bylo soudem uloženo zajistit další důkazy k předmětné nemajetkové újmě,“ připomněla mluvčí soudu Marcela Prӧllerová. Bártův advokát Gřivna tvrdí, že důkazy už soudu ve stanovené lhůtě dodal.

Ministerstvo spravedlnosti mnohamilionové odškodné zaplatit odmítá. Pro to, že by Bárta utrpěl újmu kvůli samotnému trestnímu stíhání, podle úřadu žádné důkazy nesvědčí.

Úplatek, nebo půjčka?

Vít Bárta jako ministr dopravy Nečasovy vlády čelil obvinění, že svým tehdejším stranickým kolegům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi dal 170 tisíc a půl milionu korun. Poslanci k němu za to údajně měli být loajální a prosazovat jeho zájmy ve straně.

„Žádal po mně, abych prosazoval jeho zájmy v rámci Plzeňského kraje. Jednalo se o to, aby bývalý primátor Plzně pan Rödl spolupracoval s naším plzeňským klubem, který původně tuto spolupráci odmítl. Měl jsem proto usilovat na radě VV, aby tento plzeňský klub byl zrušen a vytvořil se nový,“ řekl na začátku celé kauzy v roce 2011 Jaroslav Škárka.

Jaroslav Škárka, poslanec | Foto: Šárka Ševčíková

O údajném úplatku pak mluvila později u soudu také Kristýna Kočí. Bárta kvůli kauze rezignoval na ministerský post. Od počátku se ale hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

„Svoji připravenost pomoci, pokud se kdokoli z mých nejbližších spolupracovníků dostane do tíživé situace, jsem veřejně vyhlásil i na zasedání našeho poslaneckého klubu. Několik poslanců moji nabídku využilo,“ tvrdil na začátku kauzy v roce 2011 Bárta.

Poprvé soud Bártovi vyměřil podmínku 18 měsíců. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Pak proběhla série odvolání a nových projednání.

Nakonec byli v roce 2013 Bárta i Škárka zproštěni viny. Proti verdiktu sice podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale Nejvyšší soud ho v lednu 2014 odmítl. Bárta pak podal na Kristýnu Kočí trestní oznámení pro křivé obvinění. I to ale policie nakonec odložila s tím, že se trestný čin nestal.

Evelyna Kulíšková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme