Databáze osob spojených s Panama Papers obsahuje desítky jmen z Česka

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů zveřejnilo na internetu základní data z takzvaných panamských dokumentů. Holanďan, Královna Jihu nebo Šéf šéfů - to jsou pseudonymy některých známých zločinců, kteří podle dat s pomocí kanceláře Mossack Fonseca prali peníze přes firmy v daňových rájích. Databáze obsahuje i 272 jmen osob a firem, které mají souvislost s Českou republikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firemní cedule před sídlem společnosti Mossack Fonseca

Firemní cedule před sídlem společnosti Mossack Fonseca | Zdroj: Reuters

Databáze, kterou konsorcium uvedlo do provozu včera večer, obsahuje celkem přes 360 tisíc jmen jednotlivců a firem, kteří se objevují ve známých panamských dokumentech, ale také v dalším podobném menším balíku dat, který konsorcium získalo před třemi lety.

Je možné tam hledat podle zemí, kam stopy vedou, i podle konkrétních jmen osob nebo firem. Je to ale strojově zpracovaná databáze, takže tam mohou být duplicity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O databázi offshorových firem uvedených v panamských dokumentech mluvila investigativní reportérka ČRo Jana Klímová

Zároveň tam nejsou detailní informace typu bankovních účtů, e-mailů nebo finančních transakcí, které jinak balík takzvaných panamských dokumentů obsahuje.

Databáze je tak spíš informativní a bez znalosti konkrétních dokumentů se při dalším pátrání nelze obejít.

„Pokud si tam najdeme kupříkladu jméno Michala Koreckého, o kterém jsme informovali, tak vám databáze vyjede pouze jméno firmy, se kterou je spojen, u které byl veden jako akcionář, popřípadě místo, kde a kdy byla registrována. Ale už se nedostanete k dokumentům, které jsou podstatné pro pochopení jeho role,“ říká Eliška Hradilková Bártová ze serveru hlidacipes.org.

Desítky jmen s vazbou na Česko

Pokud si necháme vyhledat Českou republiku, najde databáze 272 lidí a firem. Řada jmen je ale evidentně cizojazyčná - namátkou třeba Robin Morrison - a bez znalosti konkrétních dokumentů je těžké posoudit, jaké jsou skutečné vazby těchto lidí na Česko.

Navíc mohou být v databázi duplicitní údaje a v řadě případů tam není konkrétní jméno, ale je uvedeno jen The Bearer čili Nositel.

Databáze pak najde také 233 konkrétních adres v České republice, kde mají tyto fyzické nebo právnické osoby sídlit. A 173 společností v daňových rájích, které mají vazby na Česko.

Přes všechny nedostatky se ale například analytický útvar ministerstva financí bude údaji z této databáze zabývat.

„Určitě to jsou informace, které se pokusíme propojit s buď již existujícími případy, nebo založíme některé nové z informací, které z toho systému získáme,“ potvrdil ředitel útvaru Libor Kazda.

České úřady se snaží získat kompletní údaje z panamských dokumentů a mohou se také snažit získat informace přímo z konkrétních daňových rájů.

Mossack Fonseca kryla zločince

Vlastnit společnost v takové zemi není samo o sobě nelegální. Konsorcium ale zveřejnilo konkrétní případy, kdy služeb panamské právní kanceláře Mossack Fonseca využívali usvědčení kriminálníci.

Například Marllory Rossellová z Guatemaly, proslulá jako Královna jihu a známá narkobaronka, která si momentálně odpykává ve Spojených státech trest za pašování drog a praní špinavých peněz.

Uniklé dokumenty ukazují, že kancelář Mossack Fonseca jí pomohla založit krycí společnost i bankovní účet v Panamě, kudy protekly miliony dolarů.

Podobných případů zveřejnilo konsorcium hned několik a dokazují, že účty v daňových rájích se rozhodně nevyužívají jen k legitimním cílům nebo k obcházení daní, ale také k trestné činnosti.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Ondřej Himmer, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme