Víc než pětině rostlin hrozí zánik, varuje britská Královská zahrada

Velká část světové flóry je v ohrožení, zánik hrozí víc než pětině druhů rostlin. V nové zprávě o tom informuje Královská botanická zahrada v Kew. Odborníci ale vysílají i pozitivní zprávu - každoročně se daří objevit na dva tisíce nových druhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K ohroženým rostlinám patří i leknín Nymphaea Thermarum

K ohroženým rostlinám patří i leknín Nymphaea Thermarum | Zdroj: ČTK

Zpráva varuje, že by lidstvo o 21 procent rostlin mohlo nenávratně přijít. Jako příčiny se zmiňují změna klimatu, choroby nebo šíření invazivních druhů.

Mimochodem boj s jejich odstraňováním „spolyká“ podle odborníků asi 5 procent světové ekonomiky.

Pozitivní je, že se jen loni objevilo 2034 nových rostlinných druhů. BBC zmiňuje třeba strom Gilbertiodendron maximum, který v lesích afrického Gabonu dorůstá výšky až 45 metrů.

Zpráva je prvním globálním pohledem vědců z Královské botanické zahrady v Kew na stav světové flóry. V dalších letech tak budeme moci sledovat trendy a tendence ohledně vývoje rostlin.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme