Falešný profil, slabé heslo, manipulace. To jsou hlavní rizika a slabá místa sociálních sítí

10. květen 2016

Víte, jaká je vaše virtuální stopa? Co všechno na sebe na internetu nevědomky můžete prozradit? Víte, jak se na sociálních sítích bezpečně pohybovat? To teď školáky hravou formou učí olomoucká univerzita.

„Cílem našich aktivit je naučit děti v co nejnižším věku využívat internet a mobilní telefony co nejbezpečněji,“ uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí.

Zároveň dodává: „Proto se děti snažíme naučit, jak si správně zabezpečit svůj počítač, jak si nastavit soukromí v rámci profilu na sociální síti, jak si vytvořit bezpečné heslo, případně jak si ověřit identitu uživatelů, se kterými děti komunikují.“

Na internetu za sebou necháváme stopy

Na pěti stanovištích se děti například učí rozpoznávat falešné profily, hledat vodítka, která vedou k odhalení podvodného jednání, naučit se rozpoznávat rizikové komunikační vzorce v komunikaci s online uživateli, naučit se správně reagovat na manipulativní způsoby komunikace a podobně.

„Probíráme to, že děti na internetu zanechávají různé stopy. Někam dají telefonní číslo, někam dají email, někam adresu. Ten člověk, který si o nich bude chtít něco zjistit, si může ty informace poskládat dohromady,“ říká jedna z koordinátorek Erika Konvalinová.

Jak se na sociálních sítích bezpečně pohybovat?  To teď školáky hravou formou učí olomoucká univerzita

„Ačkoli by děti měly sociální sítě využívat až od věkové hranice 13 let, většina z nich využívá některou ze sociálních sítí v podstatně nižším věku. Jak ukazují výsledky našeho výzkumu České děti a Facebook 2015 – pro prostředí sociálních sítí vstupují už ve věku 10 let (někdy i dříve),“ doplňuje Kopecký.

Fenoménu online přátelství podlehl i dvanáctiletý Tomáš. To, že na Facebooku může mít profil až za rok, ví: „Přihlásil jsem se s pomocí mamky, taťky a bráchy. Vykoumali jsme to dohromady. Přijde mi to bezpečné. Mám tam kamarády a poznám, že mi píšou oni. Myslím, že na falešný profil bych nenaletěl. Aspoň zatím se mi to nestalo.“

Důležité je umět si ověřit, s kým komunikujeme

Podle výsledků výše uvedeného výzkumu téměř 40 procent dětí nezná všechny své facebookové přátele, které má přiřazeny ke svému profilu. Tito přátelé pak vidí velké množství informací, které jsou veřejnosti utajeny a které by mělo dítě sdílet pouze s přáteli či kamarády, které znají z reálného světa.

Jak se na sociálních sítích bezpečně pohybovat?  To teď školáky hravou formou učí olomoucká univerzita

Bohužel, děti se často stávají „sběrači přátel“ a soupeří o to, kdo bude mít virtuálních přátel co nejvíce.

„Proto učíme děti, jak si ověřit, s kým skutečně komunikujeme, jaké informace můžeme neznámému člověku poskytnout a jaké informace nesmíme nikdy s neznámými internetovými kamarády sdílet. Upozorňujeme zejména na rizikové sdílení fotografií a také intimních materiálů, které lze snadno využít k vydírání či vyhrožování dítěti.“

Dát malému dítěti do ruky tablet nebo počítač?

„To je velice obtížná otázka. Co se týká tabletů, tak tam platí jednoduché pravidlo – méně je více. To znamená, že čím méně dáváme dítěti k dispozici tablet, tím je to lepší. Dítě v prvopočátcích potřebuje komunikovat hlavně s lidmi. Nepotřebuje komunikovat prostřednictvím tabletu, ale potřebuje hovořit s rodiči, potřebuje se naučit komunikovat s lidmi kolem sebe. Ten tablet je taková náhrada. Rozhodně nedoporučujeme malým dětem, v žádném případě dětem předškolního věku, trávit většinu volného času u tabletu. Vždy by ty aktivity s tabletem měly být vyvážené aktivitami jinými. To znamená aktivitami volnočasovými, jít do přírody, sportovat. Nikdy by to nemělo být pouze o tom tabletu,“ vysvětluje Kamil Kopecký.

Logo

Rizika spojená s fenoménem tzv. youtuberů

Děti se často stávají „sběrači přátel“ a soupeří o to, kdo bude mít virtuálních přátel co nejvíce

Mezi další důležitá témata, na která se přednáška zaměřila, patřila problematika majetkové kriminality, která je propojena s virtuálním světem.

Řada dětí totiž sdílí například formou videa na YouTube s veřejností informace o tom, jak je jejich domácnost vybavena, kolik má členů, kdy odjíždí rodina na dovolenou, kdy je byt či dům prázdný apod. Tyto informace je pak možné využít k páchání majetkové trestné činnosti – lze říci, že jsou pomyslnou „pozvánkou“ pro pachatele.

E-Bezpečí
autor: bam
Spustit audio