Lee Louda, který dostal na starost případ OKD, má pověst zkušeného insolvenčního správce

Insolvenční správce OKD Lee Louda by měl jet ještě tento týden do Ostravy. O úpadku firmy by tam chtěl jednat s vedením společnosti i s odboráři. V pondělí pověřil 37letého Loudu funkcí insolvenčního správce těžební společnosti Krajský soud Ostravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Lee Louda prý zatím připravuje výzvu pro dlužníka. V celé situaci se podle svých slov ještě potřebuje zorientovat.

Společnost OKD podala minulý týden sama na sebe insolvenční návrh, protože dluží přes 17 miliard korun. Své závazky nedokáže splácet, její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard. Soud pak poslal OKD do úpadku v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klíčovou roli v rozhodování o budoucnosti OKD sehraje Lee Louda. Má pověst zkušeného insolvenčního správce

Louda je ekonom. Vystudoval strojní inženýrství a insolvencím se věnuje už řadu let. Je ostatně také vedoucím Centra restrukturalizace a insolvence při Vysoké škole ekonomické v Praze. V minulosti pracoval třeba pro Českou národní banku jako likvidátor investičních fondů.

Především ale patří do úzké skupiny lidí se zvláštním povolením, kteří mohou řešit insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun. Dá se tedy říci, že má pověst zkušeného insolvenčního správce, což včera naznačil i ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD:

„Budeme s panem správcem jednat. Sdělil bych mu všechno, co jsme dosud udělali. Osobně ho neznám. Co jsme zjistili, reference jsou poměrně dobré.“

V minulosti vedl Lee Louda například jednu z prvních velkých reorganizací, jednalo se o společnost Kordárna. Za tento případ dokonce dostal v roce 2012 ocenění za nejlepší restrukturalizaci velkého podniku v insolvenci v Evropě.

Reorganizace, nebo konkurz?

K tomu, jak bude postupovat v případu OKD, se Louda zatím moc nevyjadřuje. Do srpna ale bude muset vypracovat zprávu o svém pohledu na stav těžební společnosti. V té by měl navrhnout, jestli je možné pokračovat cestou reorganizace, nebo jestli by firma měla spadnout do konkurzu. O tom pak v létě rozhodne schůze věřitelů.

Už teď ale insolvenční správce v rozhovoru pro MF Dnes upozornil, že reorganizace firmy nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Podle něj existují případy, kdy se naopak reorganizace zneužívají a stává se z nich nástroj, jak uchopit insolvenci ve svůj prospěch.

Louda tím má na mysli skutečnost, že reorganizace v podstatě snižuje šanci věřitele na rozhodování o tom, co se vlastně bude s majetkem dlužníka dál dít.

Do srpnové schůze před sebou ovšem má insolvenční správce hned několik klíčových kroků. Musí třeba dát dohromady soupis majetku a závazků a také uznat nebo popřít nároky věřitelů, které jsou často ve stamilionech. Pak ho čekají jednání s majiteli OKD, věřiteli a rovněž s představiteli vlády nebo s hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme